Hlavní obsah

Macháč je náš Alcaraz. Menšík hraje jako Lendl v devatenácti, chválí expert

Český tenis udělal na nedávných turnajích v Číně díru do světa nejen v ženské kategorii, ale už to tak bude, že i mezi muži máme opět hráče, kteří jsou schopni porážet i persony z nejužší světové špičky. Ostatně i to je tématem komentáře experta Sportu.cz Jana Kukala.

Foto: Tingshu Wang, Sport.cz

Tomáš Macháč došel v Šanghaji až do semifinále.

Článek

Letošní asijské turnaje potvrdily renesanci českého mužského tenisu a Karolíny Muchové, kterou považuji za nejlepší hráčku na okruhu WTA, která zatím nevyhrála žádný grandslam. Tisícovku v Pekingu hrála ještě lépe než US Open, kde byla v semifinále. Na cestě do finále se jí podařilo vyřadit v Číně nejen nejlepší tenistku na tvrdých površích Arynu Sabalenkovou, ale i olympijskou vítězku Čeng Čchin-wen.

Muchová hrála velmi útočný tenis s vynikajícími voleji a velkou variabilitou úderů, byla to paráda na koukání. Škoda že ve finále proti Gauffové více nebojovala, protože jsem viděli o týden později ve Wu-chanu, jak Američance po prohraném setu úplně odešlo podání.

Našim hráčům se pak náramně povedl turnaj v Šanghaji. Tomáš Macháč zde získal skalp letošního vítěze Roland Garros a Wimbledonu Carlose Alcaraze. Jakub Menšík porazil hned dva hráče z top 10, letos už podruhé Rusa Rubljova, což je velmi cenné.

Naše trio s Macháčem, Menšíkem a Jiřím Lehečkou, a teď budu odvážný, tipuju na top 10! Macháč a Lehečka hrají podobným stylem jako aktuální světová jednička Jannik Sinner, jen by měli chodit na síť víc než Ital z Tyrol. Macháč je náš Alcaraz. Zdobí ho výborný pohyb, zabijácký instinkt a má i dobrý přechod k síti.

Rivalita je mezi českými kluky pro cestu do světové špičky velmi zdravá. Jen aby si udrželi dobré vztahy i do budoucna…

Teprve 19letý Menšík hraje ve svém věku stejně dobře jako náš nejlepší hráč historie Ivan Lendl, když byl teenagerem. Čeká ho dlouhá cesta, hodně dřiny, ale má na to! Lendlova laťka visí hodně vysoko. Ve dvaceti letech už byl šéfem daviscupového týmu, který vyhrál trofej v roce 1980. Ve třiadvaceti byl pak i světovou jedničkou a vyhrál osm grandslamů. Při nesporném talentu má ale Menšík všechny podmínky na úspěšnou kariéru.

Jestli se mají naši tři mušketýři dostat na vrchol, tak je potřeba odolnost, chuť pracovat na své hře a být hlavně zdravý. Lehečka byl přitom letos mimo hru na několik měsíců kvůli zranění zad… Další podmínkou je obklopit se odborníky, ale mám pocit, že všichni tři jsou v dobré péči a realizační týmy mají velkou zásluhu na jejich úspěších.

Letos suverénní Sinner předvádí kromě vynikajících úderů hlavně psychickou odolnost. V tie breacích má skóre 20:3, což je úžasné. Letošního vítěze dvou grandslamů a celkem 7 turnajů ale čekají těžké časy, když Světová antidopingová agentura (WADA) nesouhlasí s mírným trestem od ATP za dopingový nález. Proti minulosti je ale už zveřejnění velkým pokrokem, protože pozitivní nálezy u světových jedniček se v minulosti zatajovaly, což potvrdil André Agassi ve své autobiografii Open.

Zákaz startu by poškodil nejen Sinnera, ale celý tenis. Pro mnoho hráčů je vzorem a byla by to katastrofa. Bude to velmi těžké rozhodování. Podívejte se, jak po vynucené pauze marně hledá cestu zpátky třeba Simona Halepová, bývalá jednička.

Ale ještě z jiného soudku: Jeden z nejlepších hráčů všech dob Rafael Nadal ve 38 letech ohlásil konec neuvěřitelné kariéry, když poslední dva roky laboroval se zdravotními problémy. K rozlučce si vybral Davis Cup v Malaze. Před 20 lety ve finále týmové soutěže v Seville přispěl jako osmnáctiletý k finálové výhře 3:2 nad USA. A další rok hned vyhrál poprvé French Open.

Klíčovou roli měl Nadalův strýc Toni, který zjistil, že na okruhu hraje jen velmi málo leváků a praváka Rafu naučil hrát levou… Tím přispěl k nepřekonatelnému rekordu 14 triumfů v grandslamové Paříži, ze které si Nadal udělal svůj obývák.