Hlavní obsah

Londýn vyměnil za Viborg, Premier League za dánskou ligu. Žambůrek si zvyká na velký skok

Dánský trenér Thomas Frank, který před příchodem do anglické Premier League vedl nejen Bröndby Kodaň, ale i reprezentační sedmnáctku a devatenáctku své země. V hráčském kádru Brentfordu sedm dánských fotbalistů. Celkem logické, že právě s nimi probíral jednadvacetiletý český legionář Jan Žambůrek po třech a půl letech prožitých v Brentfordu svou další budoucnost, právě na jejich rady a doporučení a jako svou další štaci si vybral dánský Viborg.

Foto: Sport Invest

Záložník Jan Žambůrek ještě v dresu anglického Brentfordu.

Článek

Asi těžké zvažování, zda v Brentfordu vydržet a doufat v šanci, nebo vyměnit anglickou Premier za dánskou ligu?

Těžké, ale nakonec jsme se s trenérem shodli, že pro mou další kariéru a fotbalovou budoucnost není ideální, abych v klubu zůstával a že bude lepší najít klub, který o mě bude mít zájem a bude se mnou chtít pracovat. Usoudil jsme, že Viborg je nejlepší variantou.

Foto: Sport Invest

Český fotbalový reprezentant do 21 let Jan Žambůrek přestoupil z anglického Brentfordu do Viborgu. S dánským klubem podepsal dvacetiletý záložník smlouvu do roku 2025.

Dánští spoluhráči vám odchod do jejich rodné země a angažmá ve Viborgu také doporučili?

Mluvil jsem s nimi, jak jim dánská liga pomohla a na začátku kariéry je fotbalově posunula. I do atraktivnějších fotbalových soutěžích, než je ta v jejich zemi. Jistou roli v mém rozhodování sehrálo i to, že i dánská mentalita je mi blízká.

Přesto asi velký skok z devítimilionového Londýna do čtyřicetitisícového Viborgu...

Obrovský skok to je, ale zvykám si. Viborg je malým městečkem plným přátelských lidí, z nichž je cítit, jak moc se o fotbal zajímají a jak s místním klubem žijí. I proto už zvládám první dánská slovíčka a po návratu ze srazu reprezentační jednadvacítky se pustím do lekcí dánštiny. S komunikací ale problém není, protože všichni mluví anglicky, a i při trénincích se domlouváme v angličtině.

A co přivykání na dánský fotbal?

Je zatím brzy abych mohl vynášet nějaké soudy. Anglický fotbal je pochopitelně fyzicky hodně náročná, i hráči jsou na Ostrovech kvalitnější, což je logické, neboť do tamních klubů přestupují ti nejlepší fotbalisté. V dánské lize hraje spousta mladých šikovných fotbalistů, většina mužstev se snaží o moderní, konstruktivní fotbal.

Foto: Archiv Jana Žambůrka

Český záložník Jan Žambůrek se raduje se spoluhráči z Brentfordu po finále play off Championship z postupu do Premier League.

Ve Viborgu zatím sbíráte starty po minutách. V pěti zápasech to vydalo na 58 minut...

Každý přestup a přesun do jiné ligy je skokem, takže jsem rád i za minuty, které jsem odehrál. Zvlášť v zápasech proti nejlepším dánským týmům - Kodani, Midtjyllandu Lidé v Dánsku na fotbal chodí, na stadionech panuje výtečná atmosféra. Věřím proto, že dostanu víc šancí a větší prostor, takže i počet odehraných minut se bude zvyšovat.

Nesehrálo roli ve vaší fotbalové aklimatizaci i to, že do klubu si vás v zimě přivedl trenér Larsi Friis, ale záhy ho vystřídal jeho jmenovec Jacobe?

Nebudu lhát, příjemné to není. Zvlášť když člověk přijde do jiné země a nového klubu a na všechno si musí zvykat. Ale fotbal přináší i změny trenérů, takže pro mě z toho plyne jediné - soustředit se na další tréninky a zápasy, abych se v kádru Viborgu prosadil.

Po reprezentační pauze vás v dánské lize čeká boj ve skupině o záchranu, i když vzhledem k momentálnímu bodovému zisku starosti i setrvání v lize mít nemusíte. Přesto - jak v klubu tuto konstelaci vnímají?

Viborg postoupil do dánské Superligy v minulé sezoně. Do poslední chvíle jsme hráli o účast v první šestce a měl reálnou šanci se do ní dostat. Předváděli jsme dobré výkony a scházelo málo. Kvalitu na to máme, takže snad se do ní dostaneme v příštím ročníku. Teď po reprezentační přestávce pro mě vyplněné kvalifikačními zápasy naší jednadvacítky s Albánií a Andorrou se zaměříme na uhájení sedmé příčky, která v Dánsku znamená baráž o účast v Konferenční lize s týmem, který skončí v tabulce čtvrtý.

Mezitím váš ovšem čeká zmínění kvalifikace o postup na malé EURO, v níž ve skupině stále válčíte s Anglií o první místo.

Minule jsme v Anglii prohráli a ve Slovinsku remizovali, takže teď chceme zaváhání napravit a získat šest bodů, abychom pak mohli v červnu bojovat s Angličany o prvenství ve skupině.

V pátek večer to ale v Albánii určitě jednoduché nebude...

Doma jsme ji sice porazili 4:0, jenže na svém hřišti jsou Albánci úplně jiným týmem. Jsou hodně silní v brejcích, na které si budeme muset dát pozor, chytá za ně i jiný gólman, který je schopen je podržet. Přesto na nic jiného, než na tři body nemyslíme.

Související témata: