Hlavní obsah

Krejčíková prohlubuje stopy zesnulé trenérky. Chystá se napodobit legendu

Jana Novotná už před lety dobře věděla, že Barbora Krejčíková může být nejen vynikající deblistkou, ale i špičkovou singlistkou. Osmadvacetiletá tenistka to teď dokazuje konečně i na trávě ve Wimbledonu, kde poprvé v kariéře postoupila mezi nejlepších osm ve dvouhře.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Barbora Krejčíková děkuje fanouškům.

Článek

Bývalá trenérka Krejčíkové v All England Clubu našla svůj tenisový domov. „Od začátku jsem hrozně ráda hrála na trávě. Nevím proč. Možná mi to připomínalo, jak jsme doma jako děti hrály na trávě fotbal a další hry. Bylo to pro mě hrozně přirozené, i když ta tráva nebyla tak kvalitní jako dnes. Ale vyhovovalo to mému stylu a moc ráda jsem se tam vracela,“ líčila v jednom z rozhovorů pro Sport.cz Novotná (1968-2017).

Ve Wimbledonu od roku 1993 postoupila sedmkrát v řadě minimálně do čtvrtfinále, třikrát do finále a v roce 1998 kýženou trofej konečně vyhrála. Na trávě navíc patřila mezi nejzábavnější a nejútočnější hráčky v tenisové historii.

„Cítila jsem se na tom dobře a viděla jsem, že ostatní holky na trávě mají problémy. Pak mi to přišlo velice přirozené a brala jsem to jako zábavu. Jak to špatně skákalo a občas jsem tam padla a měla jsem ten kontakt s přírodou,“ popisovala Novotná, jejíž wimbledonské zápasové skóre je 53:13!

Krejčíková má zatím bilanci 10:3, v hlavní soutěži Wimbledonu je teprve počtvrté. Loni za jasného stavu 3:6 a 0:4 vzdala ve druhém kole tehdy šestnáctileté Rusce Andrejevové.

Po bídné antukové sezoně ale vítězka Roland Garros 2021 na trávě nečekaně chytla slinu. „Tvrdě pálí do míčku a výborně dokáže využívat úhly,“ podivovali se v britském Guardianu. V tom byla Novotná v devadesátých letech skutečnou mistryní.

Daří se i taktika, se kterou Krejčíkové pomáhá bývalý tenista Pavel Motl. Rady přidává i wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš. V prvním setu osmifinále neměla Američanka Danielle Collinsová proti Krejčíkové ani jeden brejkbol a sama přitom čelila deseti.

„Wimbledon je kouzelné místo, je obrovská čest tady být,“ prohlásila po postupu Krejčíková, které na velkých kurtech proti nervozitě pomáhají i duely čtyřhry, ze které má sedm grandslamových titulů. Největší dvorce už má dobře načtené a mohla by to potvrdit i ve čtvrtfinále s nevyzpytatelnou Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, i když na WTA s ní má bilanci 2:5 a poslední tři zápasy prohrála.

„Mockrát jsme proti sobě hrály v juniorkách i v dospělých. Je to těžká soupeřka, ale na (středeční) zápas se těším. Užiju si, že můžu hrát o postup,“ řekla podle ČTK Krejčíková.

Šestadvacet let po triumfu své bývalé trenérky má možnost oživit wimbledonský odkaz Novotné. A to je silná motivace.

  6 : 3, 6 : 2 Nosková - Zavacká 6 : 3, 6 : 2 konec
20240722T16 : 15:00+0200
Nosková vs. Zavacká
Nosková vs. Zavacká
Nosková
Zavacká
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Olympijské hry 2024 se uskuteční v termínu 26. července - 11. srpna v Paříži. O cenné kovy bude ve Francii bojovat 113 českých sportovců, historicky mají Češi na svém kontě přesně 100 olympijských medailí.