Hlavní obsah

Kontroverzní úder a emoce vybublaly. Rozhodčí bránil Zvereva před soupeřem

Za pár dnů začne nelehkou obhajobu zlata na OH v Paříži, na domácí půdě v Hamburku mu ale obhajoba turnajového titulu jen těsně nevyšla. V závěru třísetového dramatu se ale dostal se svým soupeřem a pozdějším vítězem Arthurem Filsem do ostré výměny názorů. Musel je od sebe odtrhávat dokonce umpirový sudí.

Alexander Zverev titul v Hamburku neobhájilVideo: sntv

Článek

Rodák z Hamburku dokázal srovnat průběh finále poté, co prohrál první sadu. Ve třetí sadě za stavu 5:5 čelil dvacetiletý francouzský talent Fils brejkbolu a sáhl k nečekanému kroku. V klíčovém momentu podal spodem. Míček sice skončil v autu, i když byl původně ohlášen jako dobrý, ale Zvereva jeho úder viditelně popudil.

Na Francouze začalo bučet i publikum, ale situaci ustál a i z druhého servisu brejkbol odvrátil a následně game vyhrál. Při výměně stran pak Fils konfrontoval Zvereva, když si s ním přišel věci vyříkat hodně zblízka. Podle svědků mělo jít o reakci na Zverevova slova, který k Francouzovi údajně utrousil, že k němu nemá respekt.

Pokus o podání spodem v kritický okamžik zápasu bral Němec nejspíš jako neférovou snahu neodpovídající významu utkání. To nakonec dospělo v rozhodující sadě do tie-breaku, který už jasně ovládl Francouz.

K síti mu sice Zverev přišel podat ruku, ale dlouho od soupeře odvracel zrak a jen na chvíli se mu podíval do očí. Němec si poté cosi emotivně vyříkával i s umpirovým rozhodčím.

„Myslím, že jsem prostě dělal jen všechno pro to, abych ten zápas vyhrál. Měl jsem za stavu 5:5 křeče, nemohl jsem pořádně podávat,“ vysvětloval Fils pokus o servis spodem.

V Hamburku si před olympiádou na domácí půdě připsal nejcennější titul kariéry. Při závěrečném ceremoniálu už se zdálo, že negativní emoce trochu vyprchaly. Poražený svého přemožitele v přátelském duchu postříkal šampaňským.

Zverev předvedl vzteklý výlev i nedávno ve Wimbledonu při porážce v pětisetové řežbě s Taylorem Fritzem. Američanovu přítelkyni Morgan Riddleovou obviňoval, že ho hlasitými projevy vyrušovala, a navíc se do něj údajně navážela i po zápase.