Hlavní obsah

Koller překvapil tenisovým umem. S Plíškovou nedali Šafářové s Plekancem šanci

Fotbalista Jan Koller v době aktívní kariéry vynikal především střílením gólů. Na antukových dvorcích v Prostějově však v sobotu, kde si zahrál na exhibici čtyřhru spolu s Kristýnou Plíškovou proti Lucii Šafářové a hokejistovi Tomáši Plekancovi, udivoval i tenisovým uměním. Byl ústřední postavou duelu na 45 minut, který s tenistkou, toho času na mateřské dovolené, manželkou slovenského fotbalisty Dávida Hancka, vyhráli 6:3.

Foto: Petr Marek, Sport.cz

Aktéři exhibice zleva Jan Koller, Kristýna Plíšková, Lucie Šafářová a Tomáš Plekanec.

Článek

Podařilo se mu eso, dokázal zahrát loby, prohozy i kraťas. „Nevím, kde se to ve mně vzalo. K tenisu se často nedostávám. Preferuji spíše hokej, malý fotbal a hlavně padel. Tak možná z toho. Je to nový sport, kde se hodně lobuje,“ tvrdil nejlepší střelec v historii české i československé reprezentace, který za národní tým vstřelil v 91 zápasech 55 gólů.

Jeho údery byly nevyzpytatelné a pro soupeře těžko čitelné. „Už jsme spolu hráli právě padel, takže jsem věděla, že bude hrát výborně,“ podotkla Šafářová, bývalá světová pětka, olympijská medailistka, finalistka Roland Garros a čtyřnásobná vítězka Fed Cupu.

„Bylo to proti němu náročné. Je jsem hleděl, jak eso, co mi dal, prolítlo kolem. Čekal jsem další, ale ty naštěstí už nepřišly. Sám jsem se trápil. Byl jsem rád, když jsem nějaký míček vůbec přes síť přehodil,“ přidal se Plekanec.

Tenisem se udržuje v kondici a s manželkou se na kurtech potkává často. „Tomáš, říká, že když hraje se mnou, tak já sbírám malé smazatelné plusové body do manželství. A sbírám je pořád,“ smála se Šafářová. „Rychle je však mažeš,“ obrátil se na ni Plekanec, trojnásobný medailista z hokejových světových šampionátů, který v zámořské NHL odehrál 1001 zápasů.

Plíšková si tenis s Kollerem zahrála vůbec poprvé. „Dnes ráno jsme měli premiérový trénink,“ pověděla. „Dobře mě během těch dvaceti minut vyladila,“ vtipkoval fotbalista, pro něhož bude v příštích dnech osudový sport v centru pozornosti. „Jedu pracovně do Německa na evropský šampionát, a to na všechny tři naše zápasy ve skupině,“ vysvětlil Koller, který na Euru bude působit jako expert České televize.

Za úspěch by považoval postup Čechů ze skupiny. „Když v roce 1996 naši hokejisté vybojovali titul světových šampionů, fotbalisti byli na mistrovství Evropy druzí. Letos hokejisté také triumfovali, takže je to velká inspirace a motivace,“ dodal.

Fotbal především je nyní na prvním místě i v rodině Plíškové. Manžel Dávid se chystá také do Německa a řeší i změnu působiště. „Rád by se zase posunul dál. Jsme na špičkách, připravení se stěhovat. Myslím, že ještě v létě k tomu může dojít. Po Euru by se to mělo snad rozlousknout,“ řekla Plíšková. Prozradila také, že Dávid by rád do Liverpoolu. „Mně by se ale příliš nezamlouval. Jsou lepší místa, třeba ve Španělsku či Itálii. Samozřejmě ale půjdeme všichni tam, kam on,“ dodala někdejší 35. hráčka světového žebříčku WTA.

Související témata: