Hlavní obsah

Kolaps epických rozměrů. Šampionka vyhrála úvodních devět gamů, přesto vyhořela

Stane se. Dokud v tenise neproměníte mečbol, není hotovo. Ani když vyhrajete deset z úvodních jedenácti gamů zápasu. V prvním kole US Open se o tom přesvědčila šampionka z roku 2017 Sloane Stephensová. K výhře nad Francouzkou Clarou Burelovou jí nestačilo ani vedení 6:0, 4:1. Ve druhém a třetím setu ještě servírovala na vítězství, prohrála je ale shodně 5:7.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Sloane Stephensová na zápas prvního kola US Open dlouho nezapomene

Článek

New York Post označuje výsledek za kolaps epických rozměrů. Po 33 minutách utkání, v němž Stephensová ovládla od začátku devět gamů, by si na obrat vsadil nejspíš jen šílenec. Francouzka ztratila šest svých úvodních servisů, na Arthur Ashe Stadium se zdála být úplně mimo.

„Na začátku jsem byla trochu nervózní. Sloane se dobře pohybovala a hodně mi to ztěžovala. Ale prostě jsem pořád bojovala. Našla jsem způsob, jak tím zápasem projít,“ líčila po utkání Burelová.

Z night session se pro Stephensovou stala noční můra. Francouzce stačilo hrát o něco agresivněji a domácí hráčka si najednou nevěděla rady. Ze závěrečných devíti servisů ztratila sedm, k mečbolu se nedostala a s blížícím se koncem zápasu jen nevěřícně zírala.

Na letošním Australian Open se něco podobného přihodilo zkušené Rumunce Soraně Cirsteaové, která v duelu s Číňankou Wang Ja-fan vedla také 6:0 a 4:1, jenže poslední dvě dějství ztratila v poměru 5:7, 2:6.

Před sedmi lety přitom způsobila Stephensová ve Flushing Meadows poprask, když s chráněným žebříčkem porazila sedm soupeřek (Vinciová, Cibulková, Bartyová, Görgesová, Sevastovová, V. Williamsová, Keysová) a senzačně si došla pro trofej. O necelý rok později ještě hrála finále French Open a byla třetí na světě. Krajně neoblíbenou soupeřkou byla třeba pro Karolínu Plíškovou, se kterou má bilanci 6:1.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Clara Burelová si připsala málo vídaný obrat

Poslední sezony ovšem nejsou pro 31letou tenistku nikterak zázračné. Aktuálně je 62. na světě, ze všech grandslamů se jí nejvíc daří v Paříži. V New Yorku však vypadla v prvním kole také loni (s Brazilkou Haddad Maiaovou).

O dost trudnější příběh ovšem sepsala v noci na úterý pod světly, zataženou střechou a před užaslými diváky na největším kurtu v Corona Parku. Překvapená ze svého comebacku byla ostatně i Burelová, která teď půjde na Bělorusku Azarenkovou.

„Jako dítě jsem si vždycky přála hrát night session v New Yorku,“ líčila vítězka. Po devíti gamech si asi těžko dokázala představit, jak sváteční to pro ni nakonec bude zápas.

Související témata: