Hlavní obsah

Kaderka rezignoval na pozici prezidenta tenisového svazu, mimořádné valné hromady se nezúčastní

Aktualizováno

Ivo Kaderka, který je od února stíhaný za podvody se státními dotacemi, rezignoval na pozici prezidenta Českého tenisového svazu (ČTS). Podle informací ČTK z mimořádné valné hromady zaslal své rozhodnutí členům výkonného výboru ve čtvrtek večer. Dnešního jednání v Praze se nezúčastní.

Foto: Jan Handrejch, Sport.cz

Policejní eskorta přivádí Ivo Kaderku k jednání soudu, který 29. února 2024 rozhodoval o vzetí do vazby.

Článek

„Podávám tímto dopisem svoji rezignaci na funkci prezidenta Českého tenisového svazu,“ uvedl v prohlášení. „Jediným důvodem pro podání rezignace je moje rozhodnutí nepřekážet získávání finančních prostředků od Národní sportovní agentury. Moje rozhodnutí rezignovat přímo nesouvisí s mojí aktuální situací,“ doplnil Kaderka.

Šedesátiletý Kaderka stál v čele organizace od roku 1998. Od února je stíhaný za podvody se státními dotacemi, hrozí mu deset let vězení. Soud na žádost státního zastupitelství jeho i člena dozorčí rady Vojtěcha Flégla poslal do koluzní vazby, aby nemohli ovlivňovat svědky. Na konci května byli oba propuštěni. Flégl rezignoval na funkci v pondělí, Kaderka o tři dny později.

„Nejsem si vědom, že bych se dopustil jakéhokoli nezákonného jednání,“ uvedl Kaderka, o jehož odvolání se bude dnes přesto hlasovat. V takovém případě by byl zbaven pravomocí s okamžitou platností.

Tenisový svaz bude také projednávat změnu stanov, která by umožnila zájemcům usilovat o vedoucí post bez jakéhokoliv omezení. Plánuje zvolit tříčlenné předsednictvo složené z předsedy a dvou dalších osob.

Na funkci nového předsedy kandidují Jakub Kotrba, Petr Makrlík a Vladimír Slavík. Čtvrtý kandidát Václav Vintr svou kandidaturu stáhl. O pozici v předsednictvu usilují také trenér Petr Pála a Martin Hynek, o předsednickou funkci se ale neucházejí.

Do případného předsednictva by se dostali tři kandidáti s největším počtem hlasů. Valné hromady se účastní 119 ze 120 delegátů z jednotlivých oblastních svazů. Dočasným šéfem svazu byl po Kaderkově zadržení jmenován sportovní ředitel Jan Stočes.

Kaderkovi hrozí za milionové dotační podvody se státními dotacemi a za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky až desetileté vězení. Trestnou činnost popírá, proti únorovému vzetí do vazby si podal stížnost, kterou mu soud zamítl. Svazu machinacemi vznikla škoda téměř 30 milionů korun, kterou musí Národní sportovní agentuře uhradit.

Související témata: