Hlavní obsah

Jsme silnější než loni, variant máme víc. Nepoletíme na Davis Cup podělaní, říká kápo Navrátil

V pátek nasedne Jaroslav Navrátil do letadla a vyrazí se svým ansámblem na kvalifikační turnaj Davis Cupu směr Valencie. Sedmašedesátiletý kapitán netajil nadšení z výkonů českých tenistů na US Open. I když mají v týmové soutěži extrémně těžkou skupinu se Španělskem, Austrálií a Francií, tak věří v postup na finálové klání do Málagy.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Čeští tenisté pojedou na Davis Cup v silné sestavě

Článek

„Jsme silnější než loni,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz kápo. Před rokem přitom Češi všechny své soupeře přejeli v kvalifikaci 3:0 na zápasy.

Co říkáte na newyorský grandslam? Tři Češi ve třetím kole, to je věc dlouho nevídaná, ale Jakub Menšík teď po porážce ze tří mečbolů s Portugalcem Borgesem vypadal hodně nešťastně.

To byla obrovská škoda, devatenácté narozeniny mohl oslavit postupem do osmifinále. Porazil dva dobré hráče, zvlášť výhra nad Auger-Aliassimem byla cenná. Ale když vám pak k výhře chybí jediný míč a nedotáhnete to při vlastním servisu, tak je to nešťastné. Ale věřím, že se z toho Kuba oklepe.

Skvělé výkony podává Tomáš Macháč, navíc se svým příštím soupeřem Jackem Draperem má bilanci 3:0. Šance na čtvrtfinále tu je.

Tomáš hraje fantasticky, možná nejlepší tenis své kariéry. Turnajem prochází jak nůž máslem. Goffinovi nechal jen šest gamů, to je neskutečná kláda, taky jsem mu to psal. S Draperem to sice má 3:0, ale Brit je levák, bude to zase jinačí zápas. Draper teď navíc hraje daleko líp. Ale není to hráč z top 10, šance pro Tomáše je velká.

John McEnroe mluvil o tom, že Macháčovi určitě upevnila sebevědomí zlatá medaile z olympijského mixu s Kateřinou Siniakovou. Může to tak být?

Určitě mu zlato pomohlo. I když je singl samozřejmě číslo jedna, tak v s Katkou v mixu porazili i Zvereva, Nišikoriho, Auger-Aliassimea… Je teď nesmírně klidný, velice si věří a doufám, že to ještě potvrdí.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Tomáš Macháč je v osmifinále US open.

Co Jiří Lehečka? Třetí kolo s Rusem Rubljovem prohrál ve třech setech.

Na tříseťák to byl ale vyrovnaný zápas, Jirka měl brejkboly (proměnil 2 ze 7), ale Rubljova potkal turnaj v obrovské formě. Skvěle podával, tlačil z forhendu. Syn (Lehečkův kouč Michal Navrátil) mi říkal, že si Jirka věří, Rusa už dvakrát porazil, ale Rubljov to zvládl skvěle. Desetkrát na grandslamech postoupil do čtvrtfinále, i když v nich má pak bilanci 0-10. Ale já jsem hlavně rád, že po tom, co si Jirka prodělal se zraněním (únavová zlomenina obratle), tak se vrátil ve formě. V Cincinnati porazil Medveděva, jeden balon mu chyběl proti Tiafoeovi.

Macháč teď předstihne Lehečku ve světovém žebříčku, nekomplikuje vám to varianty pro daviscupový týden?

Tam by měl ještě platit žebříček před US Open, takže Lehečka jako naše jednička, Macháč dvojka. Ale Tomáš udělal velký kus práce, výsledky má fantastické, kdežto Jirka kvůli zranění nemohl obhajovat body, ani nehrál Roland Garros a Wimbledon, takže se trochu propadl. Já jsem hlavně rád, že teď hrají oba dobře a kdo je jednička, dvojka, to nehraje takovou roli.

Macháč s Adamem Pavláskem skončili ve čtyřhře čtvrtí na olympiádě, je to vaše první volba pro daviscupový debl?

Pro mě je jasný Macháč a pak s ním může hrát buď Pavlásek, nebo Menšík. Když nastoupíte ve druhé dvouhře a za půl hodiny máte jít na debl, je to strašně těžké. V Davis Cupu se ale může stát, že spolu budou hrát třeba i Macháč a Lehečka, uvidíme.

Loni jste to měl ve Valencii a Málaze jasně dané: začne Macháč, pak soupeře dorazí Lehečka. Ale s výborně hrajícím Menšíkem můžete sestavu víc točit, plánujete to?

Variant je dost. Uvidíme, jestli v prvním zápase nastoupí proti nám Alcaraz, který teď na US Open vyletěl ve druhém kole, předtím v Cincinnati v prvním. Nevím, co se s ním děje, na olympiádě vypadal v pohodě. Můžeme třeba začít se singlisty Macháčem a Lehečkou, ale pak to budeme řešit podle soupeřů.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jiří Lehečka během utkání 3. kola US Open

Španělsko a Francie neměly ani jednoho hráče ve třetím kole US Open, kdežto Česko hned tři. Jste třeba i kvůli tomu optimista?

Optimista jsem. Kdybychom do Valencie letěli podělaní, to bychom si moc nepomohli. Tenis je vyrovnaný, ale kluci už loni poráželi dobré hráče a týmová soutěž nám vždycky seděla i v dobách Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka. Samozřejmě že Francie je silnější než loni Jižní Korea, ale my se o postup do Málagy budeme rvát a doufám, že to dotáhneme.

Jako favorit skupiny, ze které postupují první dva týmy, ale vypadají Australané, kteří mají v New Yorku hned tři osmifinalisty a k tomu skvělý debl. Souhlasíte?

Ano. De Minaur byl sice zraněný, měl pauzu po nějakém zákroku, ale prospěla mu. Popyrin vyhrál tisícovku v Montrealu a teď vyřadil i Djokoviče. K tomu mají ze všech týmů naší skupiny nejsehranější deblový pár. Ale výhodou je, že se hraje na dvě vítězné sady, možné je všechno.

Kluci se už do Valencie těší?

Já jsem je teď během US Open nechal, o Davis Cupu jsem s nimi nemluvil. Jirka Lehečka ale přiletí dneska, Kuba Menšík v pondělí. Budu si přát, ať Tomáš vydrží v New Yorku co nejdéle a udrží si formu. Ale Davis Cup je pevnou součástí jejich tenisového života a reprezentace je nejvíc. Kluci se do Španělska určitě těší, budou tam mít veškeré podmínky, výborně se jim během toho týdne trénuje a vždycky si to všichni nesmírně pochvalují.