Hlavní obsah

Jsi falešná! osočila Američanka světovou jedničku. Dvě hodiny po skreči sama hrála debl

Čtyřnásobná šampionka Roland Garros Iga Šwiateková v Paříži dál pochoduje za olympijským zlatem. Čtvrtfinálový souboj s americkou tenistkou Danielle Collinsovou ji zatím stál zdaleka nejvíc sil. A také nervů. O vypjaté emoce nebyla na kurtu nouze.

Foto: Edgar Su, Reuters

Umpirový rozhodčí uklidňuje vášně v duelu Polky Šwiatekové (vlevo) s Američankou Collinsovou.

Článek

Polka s přehledem ovládla první set 6:1, ve druhém dějství ale začala válet Collinsová a vyhrála 6:2. Rozhodující sadu však znovu nastartovala lépe světová jednička a Američanka za stavu 4:1 pro Šwiatekovou vzdala. Když šla vítězce podat ruku, došlo k situaci, ze které byla Polka viditelně konsternovaná.

„Nechci zabíhat do detailů, byla to hrozně divná výměna názorů, kterou jsem absolutně nečekala,“ líčila po utkání Šwiateková. Podle Washington Post byla Collinsová zjevně frustrovaná nejen z porážky, ale i z chování polské šampionky. A dospěla k závěru, že její soupeřka je neupřímná a falešná osoba.

„Řekla jsem Ize, že nemusí být neupřímná. Před kamerou někdo vystupuje nějakým způsobem a v šatně je úplně jiný. Nepotřebuji faleš,“ tvrdila Collinsová, která oficiálně vzdala kvůli zranění břišního svalu. Za dvě hodiny přesto nastoupila do deblu po boku Desirae Krawczykové proti ukrajinským dvojčatům Kičenokovým a Američanky ve třech setech vypadly.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Collinsová si už během dvouhry stěžovala na rozhodčí i pořadatele, kteří prý ve třicetistupňových vedrech nezajistili na kurtu dostatek lahví s vodou. Podobně tomu mělo být i v jejím předchozím utkání proti Camile Osoriové, kdy dostávala křeče a omdlévala.

V zápase s Polkou se emoce vystupňovaly po druhé sadě, kdy Šwiateková odběhla do šatny, ale pauzu neúměrně natáhla, což Collinsovou vyvedlo z rytmu.

„Během turnajů, když odcházíme z kurtu se převléknout, tak máme nárok na 5 minut. Zeptala jsem se paní, která mě doprovázela, kolik mám času. Odpověděla, že tady čas nepočítají a že mám prostě přijít, až budu chtít. Využila jsem tedy čas k převlečení a vychladnutí a pak jsem se vrátila na kurt. Nevěděla jsem, kolik času uplynulo, ale neudělala jsem nic proti pravidlům,“ dušovala se Šwiateková.

Collinsové však vadilo i její chování na returnu, kdy reklamovala, že ještě není na servis připravená kvůli pohybujícím se divákům. „Za mnou nikdo není, hraj v tempu podávající,“ naštvala se americká tenistka, která také při jedné z výměn tvrdým bekhendem napálila soupeřku do trupu a Šwiateková chvíli vypadala, že nemůže popadnout dech… Napětí pak bylo skoro hmatatelné při odchodu Collinsové z kurtu.

„Chtěla jsem jí jen poblahopřát k úspěšné kariéře, protože všichni víme, že je to Daniellin poslední rok na turné,“ řekla Šwaiteková. Collinsová letos opustí okruh WTA ze zdravotních důvodů a plánuje založit rodinu.

„Neměly jsme mezi sebou žádné interakce, které by ji mohly přimět, aby mi něco vyčítala,“ podivovala se Polka, kterou dnes v semifinále čeká v poledne Číňanka Čeng Čchin-wen.