Hlavní obsah

Jde o peníze? Djokovič se vyjádřil k Sinnerově dopingové kauze

Dopingová kauza aktuální světové jedničky Jannika Sinnera hýbe tenisovým světem. Své k tomu den před startem US Open řekl i druhý hráč světa a vítěz 24 grandslamů Novak Djokovič. A srbská hvězda Mezinárodní agenturu pro bezúhonnost tenisu (ITIA) nešetřila.

Foto: Profimedia.cz

Jannik Sinner a Novak Djokovič se naposledy setkali v semifinále Australian Open v lednu. Na newyorských kurtech se mohou potkat až ve finále.

Článek

„Rozumím tomu, proč jsou z toho někteří hráči frustrováni, protože tu postrádám konzistentnost. V okamžiku zveřejnění už byl jeho případ vyřešen,“ uvedl Djokovič, jenž bude při obhajobě triumfu na US Open za Sinnerem druhý nasazený.

Třiadvacetiletý italský tenista měl v březnu během turnaje Masters v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol, ale zákazu startů unikl. Sinner uspěl s vysvětlením, že mu zakázanou látku ve spreji aplikoval na malou ránu na kůži jeho fyzioterapeut, který ho denně masíroval.

„Vidíme tu nedostatek standardizovaných a jasných postupů. Chápu pocity mnoha hráčů, kteří se ptají, zda se s nimi zacházelo stejně,“ připomínal Djokovič stížnosti tenistů. Sám se před lety podílel na založení nezávislé hráčské asociace PTPA.

Někteří hráči bezprostředně po oznámení Sinnerova dopingového případu kritizovali fakt, že italský tenista neměl ani provizorně zastavenou činnost, a hovořili o dvojím metru. Například britská deblistka Tara Mooreová připomněla, že sama byla za pozitivní dopingový test distancována na 19 měsíců, než byla loni osvobozena.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Dopingová kauza aktuální světové jedničky Jannika Sinnera rozbouřila tenisty.

„Spousta tenistů prožila podobné nebo stejné případy, které ale neměly stejný výsledek. A nyní je otázka, jestli to není záležitost financí – zda si hráč nemohl dovolit zaplatit více peněz právnické společnosti, která ho dokázala účinněji zastupovat v jeho případu,“ dodal jeden z nejlepších tenistů historie.

Sinnerovým jediným trestem za dopingové provinění byla ztráta 400 bodů a prize money ve výši 325 000 dolarů (7,4 milionu korun) za postup do semifinále v Indian Wells.

  6 : 4, 6 : 2 Ebden, Purcell - Menšík, Pavlásek 6 : 4, 6 : 2 konec
20240912T20 : 00:00+0200
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell
Menšík, Pavlásek
  Skreč Popyrin - Macháč Skreč konec
20240912T19 : 00:00+0200
Popyrin vs. Macháč
Popyrin vs. Macháč
Popyrin
Macháč