Hlavní obsah

Je to extrém. Pekl jsem se zaživa, řekl Menšík. Paříž spaluje vedro, trpí hráči i diváci

Americkému favoritovi dokázal vzdorovat necelý první set, v tom druhém už kvůli spalujícímu slunci šel jeho výkon – jak sám řekl – rapidně dolů. „Pekl jsem se zaživa. Byl to extrém a hlavně boj, abych se tam neuvařil,“ přiznal tenista Jakub Menšík poté, co se poroučel z 2. kola olympijského turnaje. Paříž se v úterý skutečně peče, v areálu Roland Garros naměřili 37 stupňů a pro hráče i diváky je to zničující den.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Diváci se ochlazují v areálu Rolanda Garrose.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Diváci na tribunách během zápasů nepustí vějíře z ruky, protože alespoň „umělý“ vánek je na vteřinu příjemným osvěžením. Veškerá místa ve stínu na kurtech i mimo něj, kde se jde schovat před spalujícím sluncem, jsou obsazená. Plno je i u studené sprchy, která u hlavního kurtu Philippea Chartiera zchlazuje rozpálené fanoušky, či na trávnících. A téměř nekončící fronty vedou ke kohoutkům, odkud si lze zdarma načerpat vodu do lahve.

Jenže tenisté se na kurtu neschovají.

„A tak jsem o pauzách používal všechny chladící prostředky – ručníky, led. Dodržoval jsem pitný režim. Využíval jsem každou volnou chvilku, abych se zchladil,“ popisoval Menšík.

Přesto to nestačilo a on fyzicky odešel. „Byl to veliký extrém, ale pro všechny je to stejné. Je to cenná zkušenost do příště. Fyzická kondice je strašně důležitá, tenis je pohybový sport, a když nemáte na to se pohybovat na sto procent, je těžké hrát s kýmkoliv.“

I tak v osmnácti letech po své premiéře na olympiádě říká: „Odjedu se vztyčenou hlavou.“

Foto: Claudia Greco, Reuters

Jakub Menšík v zápase 2. kola olympijského turnaje.

Ne, tenisté jsou zvyklí na extrémní horka, ať už jsou to turnaje v Austrálii, kde vedro ještě sálá od žhavého betonu. Před dvěma týdny na turnaji v Palermu teploty vyšplhaly přes čtyřicet, ovšem pořadatelé tomu uzpůsobili program.

Jenže v nabitém programu olympiády to nejde, navíc antuka tradičně natahuje výměny, je fyzicky náročnější. Mezinárodní tenisová federace ITF však dle regulí nařídila, že v případě zápasu na tři sety je mezi druhou a třetí sadou desetiminutová pauza. Tu mohou využít hráči a hráčky na ochlazení, doplnění tekutin, což bylo vidět i v souboji Barbory Krejčíkové s Ukrajinkou Svitolinovou.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Elina Svitolinová se chladí při utkání s Češkou Barborou Krejčíkovou.

A klobouk dolů, že po skoro třech hodinách tvrdého boje zvládne Krejčíková ještě i čtyřhru, kterou má s parťačkou Siniakovou na programu kolem osmé večer.

Další dny už má být lépe. Na Paříž se podle předpovědi žene bouřka a teploty klesnou.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.