Hlavní obsah

Nikdo vás nenutí hrát, zasloužíte daleko méně peněz! kritizuje ruská legenda světovou jedničku

Polská tenistka Iga Šwiateková si v minulých dnech veřejně postěžovala na náročný program. A jak už je v době sociálních sítí zvykem, tak akce vyvolala reakci. Do současné světové jedničky se pustila bývalá mužská jednička Jevgenij Kafelnikov. Za své názory si ale vysloužil ostrou kritiku.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Iga Šwiateková odvrací úder Aryny Sabalenkové na turnaji v Cincinnati. Po něm si pustila pusu na špacír.

Článek

Šwiateková v letošním roce ovládla pět turnajů včetně grandslamu na dvorcích Rolanda Garrose. Přesto chtěla víc. Minimálně olympijské zlato. Po turnaji v Cincinnati, kde se také nedostala do finále, zepsula nadupaný kalendář. Dokonce uvedla, že tenis je méně příjemný a pro hráče je neudržitelný.

„Byla jsem tak trochu zastáncem toho, že bychom neměli, nevím… tlačit a tlačit na to, abychom hráli víc,“ vyjádřila se pro SkySports.

„Samozřejmě to není naše rozhodnutí, ale určitě si myslím, že musíme absolvovat v sezoně příliš mnoho turnajů. Díky tomu nás tenis méně baví. Samozřejmě miluji hraní na všech těchto místech, ale je to docela vyčerpávající. Nemyslím si, že by to tak mělo být, protože si zasloužíme trochu více odpočívat. Možná mě za to lidé budou nenávidět,“ správně tušila Šwiateková.

Po oznámení těchto vět vyletěl jako čert z krabičky Jevgenij Kafelnikov. Dvojnásobný grandslamový šampion a zlatý olympijský medailista, tvrdí, že stížnosti polské star jsou neopodstatněné.

Přisadil si, že by za vyjádření takových názorů měla být placena ještě méně.

Komentáře v současné době padesátileté legendy vyvolaly kontroverzi a upozornily na pokračující debatu o fyzických a psychických nárocích kladených na profesionální tenisty.

Kafelnikov na platformu X napsal: „Někdo vás nutí hrát? Jediné, co děláte, je to, že si stěžujete. Řeknu vám, co si zasloužíte. Zasloužíte si dostávat mnohem méně peněz než teď,“ čílil se vítěz 26 podniků ATP.

Možná už je alergický, protože nářky Šwiatekové nejsou výstřelem do tmy. Je mnoho hráčů i hráček, kteří jsou frustrováni z tenisového kalendáře, ve kterém se mnoho dní na odpočinek nenajde. Jsou tlačeni k udržení svého postavení na žebříčku a finanční stránka nutí sportovce startovat na více turnajích. To vede ke zraněním i syndromům vyhoření.

Tenisový novinář Bastien Fachan ruského tenistu usadil.

„Ve 23 letech je mnohem úspěšnější než vy za celou svou kariéru.“

Jeden fanoušek hájil současnou tenisovou hvězdu slovy: „Jak může bývalý profík vypustit takový hnůj. Měl byste se za sebe stydět. O dosažení toho, co už získala, se vám může jen snít.“

Jiný diskutující souhlasí s hvězdou posledních let a problematiku věci ještě rozšiřuje.

„Existuje taková věc, která se nazývá povinné turnaje, a pokud nemáte zranění, musíte se jich zúčastnit. V opačném případě jste penalizováni. Takže nula bodů a možná i pokuta. Suma sumárum: 6 turnajů WTA 500, 10 WTA 1000 a 4 grandslamy je hodně. Když dodrží dvanáctidenní tisícovky, tak by žádné pětistovky neměly být povinné.“

Šwiatekové se nezastává pouze veřejnost. Její slova podpořila další hráčka ze špičky Darja Kasatkinová. Ta také poukázala na výrazné rozdíly ve výdělcích mezi minulými a současnými hráčkami.

Související témata:
  Kokkinakis - Menšík dnes 16 : 00
20240912T16 : 00:00+0200
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis
Menšík
  Popyrin - Macháč dnes 17 : 30
20240912T17 : 30:00+0200
Popyrin vs. Macháč
Popyrin vs. Macháč
Popyrin
Macháč
  Purcell, Thompson - Menšík, Pavlásek dnes 19 : 00
20240912T19 : 00:00+0200
Purcell, Thompson vs. Menšík, Pavlásek
Purcell, Thompson vs. Menšík, Pavlásek
Purcell, Thompson
Menšík, Pavlásek