Hlavní obsah

Hříšník Sinner si oddechl. Fanoušci se ke mně chovali skvěle, tvrdila světová jednička

Jen občasné bučení, sem tam pískot z hlediště. Aktuálně nejlepší hráč planety Jannik Sinner odehrál na US Open první zápas od zveřejnění své dopingové kauzy. Nejistota na italské hvězdě byla znát, ale jen v první sadě. Domácího MacKenzieho McDonalda nakonec zpacifikoval za dvě a půl hodiny 2:6, 6:2, 6:1, 6:2.

Foto: Susan Mullane, Reuters

Jannik Sinner

Článek

„Je to pořád trochu zvláštní, není to snadné,“ prohlásil 23letý mladík z Tyrol, který měl v březnu v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol.

Podle Sinnera se mu zakázaná látka dostala v nepatrném množství do těla, když jeho fyzioterapeut Giacomo Naldi použil sprej obsahující substanci k ošetření řezné rány na vlastním prstu a následně bez rukavic pokračoval v masáži Sinnerových nohou. Světová jednička kromě ztráty bodů a finanční prémie za vítězství v kalifornském turnaji nebyla potrestána zákazem startů na dalších akcích, takže může hrát i v New Yorku.

Poněkud fantastické vysvětlení vyvolalo řadu prudkých reakcí, které si stěžovaly na dvojí metr v posuzování dopingových kauz. Své si k tomu řekl i grandslamový rekordman Novak Djokovič. „Každému hráči bez ohledu na jeho postavení v žebříčku by se mělo dostat stejného zacházení,“ tvrdil srbský fenomén.

Sinner ví, že teď na něj řada lidí bude hledět skrz prsty, fanouškovská odezva na největším kurtu ve Flushing Meadows ale nebyla vůči němu nějak zlá.

„Beru to den po dni,“ vykládal po utkání na Arthur Ashe Stadium. „Byl jsem rád, že jsem měl podporu. Hrát proti Američanovi není tady úplně snadné. Z celého dne si ale odnáším hodně pozitivních věcí,“ tvrdil Sinner, za kterého se postavila i americká jednička Taylor Fritz.

„Věřím, že vyšetřovací proces proběhl řádně. Mnoho lidí dostane ban z nešťastných důvodů,“ řekl šestadvacetiletý hráč, zatímco Rus Daniil Medveděv poukazoval na riziko, kdy se neví, jak ke kontaminaci zakázanou látkou došlo. „Jannik měl štěstí, ale když nemáte tušení, tak hned dostanete flastr, což je problém,“ prohlásil pátý hráč světa.

Dusná atmosféra posledních dnů však Sinnerův start do zápasu prvního kola poznamenala. V úvodním dějství přišel třikrát o servis, což je u něj věc nevídaná.

„Měl jsem pocit, že McDonald (72. na světě) hraje skvělý tenis. Výborně četl mou hru,“ líčil Sinner, který přišel o podání i na začátku druhé sady. Pak ovšem přišel prudký střih a favorit začal dominovat. Soupeři sedmkrát prolomil servis a ztratil už jen pět gamů. Ve druhém kole tak půjde na dalšího Američana Alexe Michelsena.

„Hráči (na dopingovou kauzu) reagovali, ale já je nemohu ovlivnit. Ani to, co si myslí a co říkají. Pokud mám někomu něco vysvětlovat, udělám to v soukromí, protože jsem takový člověk. Ale celkově to nedopadlo špatně. Byl jsem zvědavý, jaká bude reakce fanoušků, ale chovali se ke mně skvěle. Už během tréninků se mi dostalo velké podpory. Jsem moc rád, i když to nadále není jednoduchá situace. Jsem spokojený s tím, jak jsem to zvládl,“ pochválil se Sinner.