Hlavní obsah

GLOSA: Pohádka s nešťastným koncem. Muchová se ale ukázala jako nebojácná hrdinka

Kdo si ve čtvrtek nařídil budík na třetí hodinu ranní, možná si u přenosu z US Open připadal jako pan Majer, když zazvonil na kouzelný zvoneček a ze šedivé reality se propadl do pohádkové říše. Karolína Muchová servírovala na Arthur Ashe Stadium tenisová kouzla, nad kterými se tajil dech. A je vážně strašlivá škoda, že si do svého životopisu nemohla (zatím) připsat položku: finalistka newyorského grandslamu.

Foto: Julia Nikhinson, Sport.cz, ČTK/AP

Karolína Muchová byla blízko finále US Open.

Článek

Letos bylo do titulové bitvy v Corona Parku o pěkný kus blíž než před rokem, kdy Muchovou v utkání s Coco Gauffovou ničily zdravotní problémy. Tentokrát osmadvacetiletá tenistka od začátku systematicky deptala další Američanku Jessiku Pegulaovou, která neměla daleko k tomu, aby se pod soustavným tlakem precizní soupeřky rozbrečela.

„Bylo to opravdu velmi deprimující,“ uznala třicetiletá americká dvojka.

Kdo Muchovou neznal, musel jen žasnout nad jejím technicky vytříbeným tenisem, kterým diktovala tempo. Útočný styl podpořila vynikajícím pohybem, skvělou předvídavostí a fascinující jistotou na síti, kde v úvodním dějství dokonale zakončila všech sedm výletů. Pegulaovou naprosto zadupávala a byl to ze strany tenistky ze Štvanice jeden z jejích nejlepších setů v kariéře. Ne-li ten vůbec nejlepší.

Sestřih zápasu Muchová - PegulaováVideo: sntv

Teď už víme, kde se zápas zlomil. Muchová si zpětně bude vyčítat pokažený volej při brejkbolu na 3:0, který přelétl základní čáru. Kdo ví, třeba by se pak domácí hráčka definitivně sesypala… Jakmile se totiž Pegulaová dostala do delších výměn, ožila. A s ní i zprvu zaskočené publikum v hledišti dvacetitisícové arény.

„Nechala jsem ji hrát, asi jsem to měla víc risknout,“ připustila Muchová.

Ve zbytku dusného večera ve Flushing Meadows se projevilo, že v sezoně sehrála kvůli dlouhodobému zranění teprve sedmnáctý zápas ve dvouhře. Kdežto Američanka jich má na kontě 47.

Muchová navíc za celý turnaj kromě druhé sady s Japonkou Ósakaovou nečelila výraznému krizovému momentu. Všechno šlo pět zápasů asi až příliš hladce. Sama pak přiznala, že potřebuje víc herní praxe. Přitom její tenis byl v těch vrcholných momentech opravdu pohádkový. A to se po operaci zápěstí vracela na kurty po desetiměsíční pauze až na konci června! Nad hlavou navíc měla i ostří brutálního žebříčkového propadu, pokud by vypadla v úvodních kolech. O to víc je před jejími oduševnělými výkony třeba smeknout.

Foto: Robert Deutsch, Reuters

Karolína Muchová během semifinále US Open

Když si před dvěma lety na pařížské antuce poranila Muchová kotník, dostala poněkud necitlivou otázku, zda si vzhledem ke svým mnoha zdravotním potížím nemyslí, že ‚někdo tam nahoře ji nemá rád‘. Teď už je ale opravdu nejvyšší čas, aby jí to ‚ten nahoře‘ za všechna minulá příkoří zase začal trochu vracet.

I kvůli tenisovým fanouškům, kteří při newyorských přenosech viděli, že Muchová svými výkony patří minimálně do top 10. Ale spíš do top 5. Obhajoba loňského semifinále ji přitom udrží na 53. příčce WTA. Jako českou sedmičku.