Hlavní obsah

Giga hattrick! Paříží se znovu prohnalo polské tornádo

Sama připomněla, že v zápase s Naomi Ósakaovou utekla z mečbolu. Od té chvíle to ale byla v podání tenistky Igy Šwiatekové památná jízda, během níž sfoukávala jednu soupeřku za druhou. Ani Marie Bouzková, ani Markéta Vondroušová, ve finále French Open ani Italka Jasmine Paoliniová polskému tornádu nedokázaly vzdorovat.

Sestřih finále Šwiateková–PaoliniováVideo: sntv

Článek

Za šest účastí na French Open má Šwiateková bilanci 35-2, když k titulu z roku 2020 přidala hattrick v letech 2022, 2023, 2024. Francouzský sportovní deník L'Equipe dal staronové šampionce výstižné jméno Giga!

„Málem jsem vypadla už ve druhém kole. Byl to velmi emotivní turnaj,“ prohlásila Šwiateková. „Tohle vítězství chutná skvěle. Lépe než to loňské. Odvedla jsem super práci, jsem na sebe pyšná. Přežila jsem a pak zrychlila,“ rozesmála se.

Nikdo nakonec nezvládl v Paříži čelit antukové palbě světové jedničky. „Finále nebylo jednostranné,“ rozporovala vítězka. Ale výsledek 6:2, 6:1 ano.

„Iga je šéfka,“ prohlásila Belgičanka Justine Heninová, která své čtyři tituly na Roland Garros vyhrála do 25 let. Ale Šwiateková jí rekord sebrala. Kvarteto pařížských triumfů složila do 23 let s 8 dnů. A pak zvládla ještě jednu raritu – vyhrát všech pět svých dosavadních grandslamových finále (plus US Open 2022), což se dosud podařilo jen Monice Selešové (6-0) a Rogeru Federerovi (7-0).

Tenistka spolupracující s trenérem Tomaszem Wiktorowskim má antuku ráda nade všechny povrchy. Za celou kariéru na WTA vyhrála na drcených cihlách 84 zápasů a prohrála jen 10. Bilance posledních dvou let ukazuje její dominanci ještě zřetelněji: 57-4.

„V pařížském finále prostě nemůže být větší favoritka, než je Iga,“ přidala se bývalá americká tenistka Lindsay Davenportová.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Iga Šwiateková s trofejí pro šampionku French Open

Letos Šwiateková na antuce vyhrála už 21 zápasů a prohrála jeden (s Rybakinovou ve Stuttgartu). Na svůj nejoblíbenější podklad se Polka navíc vrátí za necelé dva měsíce při pařížských olympijských hrách.

Teď už nikdo nebude řešit, že v památném tříhodinovém thrilleru s Ósakaovou prohrávala v rozhodující sadě 2:5 a čelila mečbolu. Od té doby totiž vyhrála 64 z následujících 71 gamů na turnaji. Víc triumfů na Roland Garros mají v Open éře už jen Chris Evertová (7) a Steffi Grafová (6).

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Radost Igy Šwiatekové z titulu na Roland Garros

„Víme, jak je těžké opakovaně vyhrát turnaj a udržet se dlouhodobě ve špičkové formě. Iga je v tomto ohledu něčím výjimečným. Je opravdu silná, a pokud zůstane zdravá a motivovaná, může v Paříži zvítězit ještě mockrát,“ usoudila Heninová.

Zatím si ale Šwiateková plánuje spíš dovolenou. „Pár týdnů bez zápasu je to, po čem teď nejvíc toužím,“ řekla antuková královna.