Hlavní obsah

Zverevův podvod na French Open. Lež odhalily kamery, fanoušci mu spílají

Na Roland Garros sklízí potlesk a uznání, německý tenista Alexander Zverev se na antuce v Paříži probojoval počtvrté v řadě do semifinále. Přes čtvrtfinále se proti houževnatě bojujícímu Australanovi Alexi De Minaurovi nakonec probil bez ztráty setu (6:4, 7:6, 6:4), ale někteří fanoušci upozornili na jeho údajně neférové jednání vůči soupeři.

Foto: Yves Herman, Reuters

Alexander Zverev v diskuzi s rozhodčím během čtvrtfinále French Open s Alexem De Minaurem.

Článek

Šlo o situaci při předzápasovém losu, kdy si hráči vybírají strany mince, jejíž následné vhození na zem určí, který z nich bude mít možnosti vybrat si, zda bude začínat na servisu či příjmu.

Světová čtyřka Zverev si před duelem na kurtu Philippe Chatriera zvolil jako svoji stranu mince tu s ikonou míče. Poté, co dítě na invalidním vozíku vhodilo minci, dokutálela se po dopadu směrem k německému reprezentantovi.

Ten ji zvedl a umpirovému sudímu Damienu Dumusoisovi oznámil, že padla „raketa“. Rozhodčí správně ukázal, že volbu má tedy De Minaur. Jenže Zverev v tu chvíli řekl. „Ne, to já jsem si vybral raketu.“

„Ty jsi říkal raketa?“ divil se evidentně zaskočený rozhodčí. „Ano, říkal,“ tvrdil Zverev. „Ale jestli chceš vybírat ty, tak klidně. Já beru příjem,“ oznámil Němec. A tak se také stalo, Zverev začal utkání na příjmu.

Video s podezřelým průběhem losu se rychle začalo šířit na sociálních sítích po celém světě. A fanoušci dávají tenistovi v komentářích co proto. Vyjádřil se k němu třeba i známý tenisový reportér Ben Rothenberg.

„Nikdy předtím jsem v tenise neviděl tak ležérně spáchaný podvod,“ napsal.

Zatímco Zverev úspěšně postupuje pavoukem na Roland Garros, souběžně s tím (v jeho nepřítomnosti) proběhl v Berlíně soudní proces, v němž čelil ze strany bývalé přítelkyně Brendy Pateaové obvinění z ublížení na zdraví, kterého ho se podle obžaloby dopustil v květnu 2020. Soud však předčasně skončil po vzájemné dohodě obou stran a tenista je tak oficiálně nevinný.

Podle původního rozsudku měl tenista zaplatit pokutu 450 000 eur (11 milionů korun) za fyzické ublížení. Zverev se ale odvolal, a tak přišel na řadu aktuální proces.

Německý tenista čelil podezření z domácího násilí i v roce 2021, kdy jej obvinila bývalá přítelkyně Olga Šarypovová. Vyšetřování ale ani tehdy jeho vinu neprokázalo.

Související témata: