Hlavní obsah

Zverev nevěřil svým očím. Kontroverzní moment výrazně ovlivnil finále French Open

Bitva se vším všudy, titulový zápas, jak má být. Nedělní souboj světové dvojky Carlose Alcaraze se čtyřkou žebříčku Alexanderem Zverevem ve finále Roland Garros nabídl fanouškům přes čtyři hodiny fantastické podívané, sedmadvacetiletý Němec nakonec padl 3:6, 6:2, 7:5, 1:6, 2:6. V jednom z rozhodujících momentů duelu měl Zverev pořádnou kopu smůly, dva milimetry a špatný úsudek rozhodčího rozhodly v jeho neprospěch. „Je to frustrující,“ komentoval inkriminovaný moment poražený finalista.

Španělský tenista Carlos Alcaraz ovládl finále French OpenVideo: sntv

Článek

Ani na druhý pokus v grandslamovém finále neuspěl. Před čtyřmi lety nestačil Zverev ve finále US Open na Rakušana Dominica Thiema, letos ho přehrál Alcaraz. Přitom se pro rodáka z Hamburku finále vyvíjelo celkem dobře, vyhrál druhý a třetí set, do rozhodujícího pátého tak mohl jít s čistou hlavou. Jenže v závěrečné sadě ztratil hned svůj druhý servis.

Zverev věděl, že má před sebou jeden z nejdůležitějších gamů kariéry, případný rebrejk by ho vrátil zpět do hry, v opačném případě by se jednadvacetiletý Španěl výrazně přiblížil prvnímu titulu na French Open. Úvod gamu se Zverevovi vydařil výtečně, dostal se do vedení 40:0, a i když Alcaraz uhrál další bod, měl před sebou Němec ještě dvě brejkové příležitosti. První podání mladičký Španěl netrefil, i druhé podání bylo zahlášeno jako out a Zverev se mohl radovat.

Jenže umpirový rozhodčí byl proti. Renaud Lichtenstein slezl ze svého stanoviště, došel ke stopě míčku a zvrátil rozhodnutí čárového: míček byl in. Rozzlobený Zverev nevěřícně kroutil hlavou, ukazoval na stopu a snažil se francouzského rozhodčího přesvědčit o tom, že byl míček mimo vyznačené území. A jelikož se na Roland Garros nepoužívá jestřábí oko, platil verdikt Lichtensteina. Opakované záběry nakonec odhalily, že se jednalo o chybný úsudek, míček byl skutečně v autu, a to o pouhopouhé dva milimetry.

Se Zverevem nepříznivé rozhodnutí hodně zamávalo. Ani jednu z brejkových možností ve zbytku gamu zužitkovat nedokázal. Alcaraz zvýšil na 3:1 a nakonec celý set opanoval poměrem 6:2, Němec výrazně rozhozený předešlým incidentem už se nedokázal zkoncentrovat.

Na pozápasové tiskové konferenci se k momentu Zverev ještě vrátil. „Je velký rozdíl, jestli v pátém setu prohráváte 1:3, nebo srovnáte na 2:2. Je to zásadní moment, klíčový rozdíl,“ soukal ze sebe. „Je to frustrující, ale je to tak. Rozhodčí dělají chyby. Jsou to také lidé, a to je v pořádku. Ale v takové situaci si samozřejmě přejete, aby k chybám nedošlo,“ pokračoval Němec.

To úplně opačné pocity prožíval Alcaraz, jenž vyhrál již třetí grandslam a překonal tak rekord svého krajana Nadala, když jako nejmladší hráč v historii open éry vyhrál tři různé grandslamy. Hold vzdal mladému Španělovi i poražený finalista. „Oba jsme fyzicky silní, ale on je bestie, je zvíře. Intenzita, se kterou hraje tenis, je jiná než u ostatních lidí. Zvládne udělat tolik různých věcí,“ dodal na závěr Zverev.