Hlavní obsah

Překvapivá tenisová mekka. Bílý sport má nové vládce

Fotbal je pro ně doslova náboženstvím. Neutuchající nadšení mají i pro basketbal. Nyní ale vášnivým italským tifosi učaroval tenis. Země z Apeninského poloostrova totiž zažívá v bílém sportu průlom. Právě probíhající French Open, druhý grandslam sezony, jí přináší spoustu radosti.

Sestřih finále Šwiateková–PaoliniováVideo: sntv

Článek

Šampion z Melbourne Jannik Sinner se sice na French Open ve finále nepředstaví, ale semifinálová porážka se Španělem Alcarazem mu v kombinaci s odstoupením Novaka Djokoviče z turnaje ještě před čtvrtfinále stačí na to, aby se v pondělním vydání nového pořadí světového žebříčku objevil na pozici světové jedničky. Stane se tak vůbec prvním Italem na postu nejlepšího tenisty světa.

O posunu do čela žebříčku se dvaadvacetiletý Sinner dozvěděl až po svém čtvrtfinálovém duelu s Bulharem Dimitrovem. „Co na to říct? Být jedničkou je sen každého hráče. Ale na druhou stranu je smutné, že musel Novak odstoupit. Doufám, že se brzy uzdraví,“ řekl v rozhovoru přímo na kurtu.

„Jannik se titulem na Australian Open stal nesmrtelným, a i pro ty, kteří sport tolik nesledují, je celebritou. Škoda, že vedení proti Alcarazovi nedotáhl, ve finále by to bylo šílenství srovnatelné se zápasem fotbalové reprezentace,“ přibližuje dění v zemi Apeninského poloostrova fanoušek Tommy, s nímž se redakce Sport.cz spojila.

Foto: Yves Herman, Reuters

Italští fanoušci podporují Jasmine Paoliniovou ve finále Roland Garros

Sinner ovšem není jediný, kdo aktuálně zvedá věhlas italského tenisu. V ženské dvouhře se postupem do finále postarala o obrovské překvapení Jasmine Paoliniová. Prvního grandslamového titulu v ženském singlu od triumfu Flavie Pennettaové ve Flushing Meadows před devíti lety se Itálie nedočkala, ale osmadvacetiletá antuková specialistka dostane šanci ještě ve finále čtyřhry.

Paoliniové, jež spojila síly s krajankou Sarou Erraniovou, bude stát v nedělním duelu o titul česká tenistka Kateřina Siniaková společně s americkou hvězdou Coco Gauffovou.

Italskou dominanci na Roland Garros podtrhuje i finálová účast v deblu mužů. Veterán Simone Bolelli se v boji o titul představil po boku dalšího Itala Andrey Vavassoriho. Na salvadorsko-chorvatskou dvojici Arevalo/Pavič však nestačili.

Italští tifosi, kteří k fotbalovému Euru s příliš vysokými ambicemi nevzhlížejí, tak mají alespoň dočasně nový sport „numero uno“.