Hlavní obsah

Podání spodem a šest mečbolů v trapu. Australan bizarně zazdil velký obrat na French Open

Po pětisetové bitvě v úvodním kole pro něj letošní dvouhra na French Open rychle skončila. Australského tenistu Maxe Purcella senzačně vyřadil až 221. hráč světa Henri Squire. V Paříži zaujal především způsob, jakým zápas prohrál.

Foto: Profimedia.cz

Max Purcell během úvodního kola French Open

Článek

Austrálie vůbec poprvé od roku 1997 nebude mít zastoupení ve druhém kole Roland Garros v ženské dvouhře a bídu tenisové velmoci tu dále prohloubil i reprezentant Purcell. Proti německému kvalifikantovi byl jasným favoritem, nicméně první dva sety prohrál hladce 2:6, 2:6.

Pak se ale nadechl k velkému obratu, následující dvě sady ovládl 6:3, 6:4 a v rozhodujícím pátém dějství vedl už 5:3 a za stavu 5:4 pro něj začaly přicházet první mečboly. Ani jeden ze čtyř ale neproměnil, a tak se hrálo dál.

Soupeři ale znovu prolomil servis a sám podával na vítězství za stavu 6:5 a 40:30, kdy přišel jeho v pořadí pátý mečbol. A v tom sáhl Purcell k nevídané věci. Vytáhl na soupeře podání „spodem“. Němec se ale nenechal zaskočit a výměnu vyhrál. Otřesený Australan dal vzápětí dvojchybu a celý game prohrál.

Ani zpětně ale svého rozhodnutí o podání spodem nelituje. „Hodně to zkouším v tréninku. Určitě stojí za to zkusit to v zápase. Ničeho nelituju. Ale zpětně viděno, je to sra *ka, co? Ale ne, chci si z toho vzít jen pozitiva. Poučím se. Nenávidím žít v minulosti,“ cituje jeho slova stanice ESPN.

Zápas vyvrcholil v páté sadě tie breakem, v němž vybojoval Purcell už šestý mečbol za stavu 10:9. Ale ani ten neproměnil. Zatímco jeho soupeř za stavu 11:10 už ano a byl to on, kdo se nakonec radoval z postupu.

„Já jsem ale na sebe za způsob, jakým jsem bojoval, hrdý. Měl jsem to dotáhnout do konce. Jenže tenis je posr*ný sport. Ne vždy, když vedeš, nakonec vyhraješ,“ ulevil si rodák ze Sydney.