Hlavní obsah

Nevěděla že má mečbol proti světové jedničce! O jedinečné šanci se dozvěděla až po porážce

Fantastický výkon podala ve druhém kole French Open bývalá světová jednička. Nakonec jí ale zůstaly jen oči pro pláč. Naomi Ósaková podlehla současné nejlepší hráčce světa, Polce Ize Šwiatekové 6:7, 6:1, 5:7. Ve třetím setu přitom Japonka byla kousíček od výhry, měla dokonce mečbol, o kterém ale sama nevěděla a dozvěděla se o něm až na pozápasové tiskové konferenci.

Sestřih zápasu Šwiateková - ÓsakaováVideo: sntv

Článek

Už před zápasem byli fanoušci v očekávání. Iga Šwiateková je zárukou, že se na kurtu budou dít věci. Když si k tomu připočtete Ósakovou, čtyřnásobnou grandslamovou vítězku, která se vrací po těhotenství, bylo zaděláno na velkou podívanou.

A už první set nabídl napínavou bitvu, kterou musel rozseknout až tiebreak. V něm dominovala dvaadvacetiletá rodačka z Varšavy, která ho ovládla poměrem 7:1.

Do druhého setu ale jakoby nastoupila zcela vyměněná Japonka. Od prvního gemu začala hrát o dost agresivněji, diktovala tempo výměn přesnými dlouhými údery od základní čáry a začala dominovat. Sázela jeden vítězný úder za druhým, druhou sadu ovládla za necelou půlhodinku poměrem 6:1.

A šlo se do třetího setu, v něm dokázala současná 134. hráčka světa brejknout Šwiatekovou hned při jejím prvním podáním. Obě hráčky hrály fantastický tenis, předháněly se v tom, kdo trefí více winnerů. Až ve třetím setu dospěly do stavu 5:3 na gamy při podání Ósakové. Té stačilo zápas dopodávat a připsala by si největší skalp po návratu na kurty.

Do té doby suverénní Japonce se ale rozklepala kolena, pokazila tři jednoduché míčky, včetně jednoho mečbolu, a nechala si své podání vzít. Polka povzbuzená brejkem dokonala obrat na 7:5 a mohla se po zápase radovat.

To ale nebylo vše, Osaková, ponořená do zápasu, si ani neuvědomila, že byla míček od vyřazení světové jedničky, což přiznala na pozápasové tiskovce. „Za stavu 5:3 jsem rozhodně cítila, že mám šanci. Hrála jsem bod po bodu a nakonec jsem už tu šanci neměla. Ani si nejsem jistá, zda jsem měla mečbol,“ vykládala čtyřnásobná grandslamová šampionka. Jeden z přítomných novinářů ji rychle opravil, Osaková to ale vzala s humorem a grácií.

„Ano? To je na hov*o,“ zavtipkovala. „Myslím, že existuje důvod, proč je světovou jedničkou a určité body zahrála opravdu dobře. Je to špatný pocit, ale opravdu si myslím, že z této zkušenosti mohu poučit,“ uzavřela Japonka.