Hlavní obsah

Paříž má nového krále! Alcaraz zvládl pětisetové drama a má třetí grandslamový titul

Aktualizováno

US Open 2022, Wimbledon 2023, French Open 2024. Španěl Carlos Alcaraz si v Paříži udržel stoprocentní bilanci v grandslamových finále a ve 21 letech se v Paříži předvedl jako důstojný nástupce svého slavnějšího krajana Rafaela Nadala. Na cestě k trofeji vyřadil novou světovou jedničku Jannika Sinnera a ve finále v pěti setech udolal i Němce Alexandra Zvereva 6:3, 2:6, 5:7, 6:1 a 6:2.

Španělský tenista Carlos Alcaraz ovládl finále French OpenVideo: sntv

Článek
Fotogalerie

Než svého nedělního soupeře definitivně zlomil, trvalo to 4 hodiny a 20 minut. V závěrečných dvou setech už ale bylo patrné, že má Alcaraz mnohem větší fyzický rezervoár než jeho německý sok. A zaslouženě tak z rukou šestinásobného pařížského vítěze Björna Borga přebíral cenu pro nového šampiona.

Příští rok v Melbourne bude mít španělských stachanovec možnost zkompletovat kariérní Grand Slam, co se v Open éře od roku 1968 podařilo jen kvartetu Andre Agassi, Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič.

„Tréninku před French Open moc nebylo, ale lidé kolem mě mi dávali absolutně všechno,“ děkoval svěřenec bývalé světové jedničky Juana Carlose Ferrera. Alcaraz v novém vydání světového žebříčku přeskočí Novaka Djokoviče a zařadí se na druhé místo za Sinnera.

Zverev před rokem utrpěl na French Open vážné zranění kotníku, jeho pařížský návrat byl velkolepý, jenže na první grandslamový titul to přesto nestačilo. V roce 2020 podlehl německý tenista s ruskými kořeny ve finále US Open Rakušanu Dominicu Thiemovi, tentokrát ho přemohl neúnavný Alcaraz.

„Třetí grandslam ve 21 letech. To je něco úžasného,“ ocenil Zverev vítěze. „Jsem rád, že se mi vyplácí dlouhodobá práce a příště už to snad bude na titul stačit,“ řekl olympijský šampion z Tokia a dvojnásobný vítěz Turnaje mistrů. Ve 27 letech je ale čtyřka světového žebříčku zatím bez grandslamového vavřínu.

Tenisový grandslamový turnaj Roland Garros (antuka, dotace 53,5 milionu eur):
Dvouhra mužů – finále
Alcaraz (3-Šp.) – Zverev (4-Něm.) 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2
DALŠÍ TENISOVÉ VÝSLEDKY ZDE
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.