Hlavní obsah

Federerovo prokletí. Tenisovou legendu zasáhla další tragická smrt trenéra

Smrt si nevybírá. Krutých ran osudu není ušetřen nikdo. Ani hvězdný Roger Federer. V 59 letech zemřel švédský tenista a především trenér, který dovedl legendárního Švýcara k prvnímu wimbledonskému titulu. Nejedná se přitom o první tragédii v životě dvacetinásobného grandslamového šampiona.

Foto: Profimedia.cz

Roger Federer se musí vyrovnávat se smrtí svého bývalého trenéra

Článek

Na úplných počátcích hvězdné kariéry Rogera Federera stál australský trenér Peter Carter, který se talentovaného, ale poněkud impulzivního mladíčka ujal v devíti letech. A právě on položil základy veleúspěšné kariéry basilejského rodáka, kterého vedl až do jeho plnoletosti.

Za precizní techniku a především to, že se z impulzivního a agresivního mladíka stal elegán tenisových kurtů, vděčí Federer dle svých vlastních slov právě Carterovi. Krutý osud však australskému kouči dopřál pouhých 37 let života, 1. srpna roku 2002 totiž nešťastně zahynul při automobilové nehodě během svatební cesty v Jihoafrické republice.

„Moc mi chybí. Věřím, že by na mě byl pyšný. Nechtěl, abych byl zmařený talent. Jeho odchod ve mně něco zlomil, začal jsem tvrdě trénovat a dřít o to víc,“ říkal ještě po letech se slzami v očích Federer.

Jak drtivý dopad měla trenérova tragédie na Federerův život, popsal ve knize i novinář Rene Stauffer. „Nikdy v životě ho nic tak nezlomilo jako Carterova smrt. Když se o tom dozvěděl, vyběhl z hotelu v slzách, zoufale plakal. Měsíc po tragédii nastoupil v barážovém zápase proti Maroku s výšivkou ‚Carter‘ na triku,“ psal žurnalista.

Další těžká rána zasáhla Federera nyní, když se dověděl o smrti švédského trenéra Petera Lundgrena, který slavného Švýcara dovedl v roce 2003 k jeho prvnímu z celkem osmi wimbledonských titulů.

Lundgren se dlouhodobě potýkal s těžkým diabetem, kvůli kterému mu museli lékaři před časem amputovat nohu. „Mám špatnou cirkulaci krve, můj zlomený kotník se kvůli cukrovce špatně hojí. Ale už se cítím dobře, budu zase bojovat,“ psal před časem trenér. Statečný boj s nemocí však šťastný konec neměl.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Roger Federer na archivním snímku

„Odpočívej v pokoji, tati. Odešel jsi příliš brzy, nikdy na tebe nezapomeneme. Byl jsi pro nás inspirací a hlavně dobrým člověkem,“ psala zarmoucená rodina na sociálních sítích.

Slova účasti vyjádřil i Lundgrenův slavný krajan Björn Borg. „Peter Lundgren byl neskutečným člověkem s obrovským srdcem a smyslem pro humor. Byl skvělým přítelem, nejde nahradit. Všem nám bude chybět.“

Lundgren byl na žebříčku nejvýše na 36. místě, v roce 1989 si zahrál čtvrté kolo Wimbledonu, kde jeho cestu ukončil Ivan Lendl. Kromě Federera vedl i další ikony světového tenisu jako Grigora Dimitrova, Marcela Riose, Stana Wawrinku či Marcose Baghdatise.

Samotný Roger Federer se zatím k tragické smrti svého kouče nevyjádřil.

Související témata:
  6 : 4, 6 : 2 Ebden, Purcell - Menšík, Pavlásek 6 : 4, 6 : 2 konec
20240912T20 : 00:00+0200
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell vs. Menšík, Pavlásek
Ebden, Purcell
Menšík, Pavlásek
  Skreč Popyrin - Macháč Skreč konec
20240912T19 : 00:00+0200
Popyrin vs. Macháč
Popyrin vs. Macháč
Popyrin
Macháč
  6 : 2, 6 : 7, 6 : 3 Kokkinakis - Menšík 6 : 2, 6 : 7, 6 : 3 konec
20240912T16 : 00:00+0200
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis vs. Menšík
Kokkinakis
Menšík