Hlavní obsah

Federer dá do charitativní aukce památeční předměty z 20 grandslamů

Londýn

Jeden z nejlepších tenistů historie Roger Federer dá letos do aukce předměty z osobní sbírky, jež se vážou ke každému z jeho 20 grandslamových titulů a k dalším významným okamžikům kariéry. Výtěžek dvou letních dražeb v proslulé aukční síni Christie's poputuje Federerově nadaci.

Federer dá do charitativní aukce památeční předměty z 20 grandslamů Video: Reuters

Článek

V první aukci 23. června dá Federer k dispozici 20 předmětů reprezentujících jeho grandslamové triumfy. Zahajovací částky se pohybují v rozmezí 3000 až 70 000 liber (90 tisíc až dva miliony korun).

Bude mezi nimi oblečení a raketa z finále Roland Garros 2009, v němž Federer porazil Robina Söderlinga a zkompletoval kariérní Grand Slam. Součástí balíčku budou i boty stále pokryté prachem z červené pařížské antuky.

Movití fanoušci budou moci získat také Federerův elegantní propínací svetr s logem RF, který měl na sobě před wimbledonským finále v roce 2012 proti Andymu Murraymu. Dalším předmětem jsou boty, v kterých slavný Švýcar porazil v roce 2005 Andyho Roddicka a získal třetí wimbledonský titul za sebou.

Foto: Sport.cz

Roger Federer a Rafael Nadal před zápasem (archivní foto)

"Každý kus z této aukce reprezentuje okamžik mé tenisové kariéry a umožňuje mi podělit se o část osobního archivu s fanoušky na celém světě. A co je ještě důležitější, výtěžek podpoří mou nadaci, abychom mohli pokračovat v poskytování zdrojů na vzdělávání dětí v Africe a ve Švýcarsku," uvedl Federer, jenž letos v srpnu oslaví 40. narozeniny.

Druhá část aukce se bude konat v červenci a bude obsahovat 300 předmětů menší hodnoty. Patří k nim například potítka, které měl na sobě Federer během 1500. zápasu své profesionální kariéry na turnaji v Basileji.

Zástupci Christie's odhadují hodnotu celé kolekce minimálně na milion liber (téměř 30 milionů korun). Doufají, že by výtěžek mohl být ještě o zhruba půl milionu liber vyšší.