Hlavní obsah

Eňo Ňuňo. Macháče se forma drží i v Paříži, top 30 je na dosah

Minulý týden posílal Tomáš Macháč srdečné pozdravy ze Ženevy, kde poprvé v kariéře postoupil do finále turnaje ATP. V úterý odeslal český tenista vítěznou pohlednici i z grandslamové Paříže. V prvním kole French Open přehrál ve třech setech Portugalce Nuno Borgese.

Foto: Martial Trezzini, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Macháč na ilustračním snímku

Článek

Výkony třiadvacetiletého šikuly jsou v této sezoně opravdu eňo ňuňo. Po postupu do třetího kola Australian Open, kde navíc prošel do semifinále deblu (s Číňanem Čang Č’-čenem), se Macháč protáhl mezi nejlepší osmičku v Miami a fazónka se nevytratila ani v antukové sezoně.

Ve Švýcarsku dokonce získal skalp světové jedničky Novaka Djokoviče. „Prostě jsem bojoval o každý míč. Když hrajete proti Novakovi, tak jen doufáte. Snažíte se hrát co nejlíp a pak uvidíte, jak to dopadne,“ líčil Macháč, který až v zápase o trofej podlehl dvojnásobnému finalistovi z Roland Garros Casperu Ruudovi. Ale ve Francii na Macháčovi únava znát nebyla.

Portugalského osmifinalistu z Melbourne ničil v důležitých momentech. V první sadě otáčel z 1:3 na 7:6 v tiebreaku, ve druhé sadě pěti gamy zlomil Borgesův odpor dokonce ze stavu 1:4. Závěrečné dějství už bylo zcela v Macháčově režii, soupeře brejknul hned třikrát. Ve druhém kole se tak může chystat na nasazeného (31.) Argentince Mariana Navoneho. A pokud zvládne i tuhle zkoušku, mohl by se utkat s Rusem Daniilem Medveděvem.

Výborné měsíce se odrážejí na postavení na rankingu, v jehož live verzi už je Macháč 33. na světě!

„Vždycky jsem říkal, že není dobré žebříček moc řešit. Ono to jde ruku v ruce s tím, jak hrajete. Když se budu dál zlepšovat herně, tak se to odrazí i na pořadí. Samozřejmě že ale třeba top 30 nezní vůbec špatně. Je to dobrá vizitka, když jdete nahoru,“ vykládal Macháč v nedávném rozhovoru pro Sport.cz. Teď už má tuhle metu na dosah.

V pavouku hlavní soutěže pařížského grandslamu je přitom jediným Čechem. Jeho daviscupoví parťáci Jiří Lehečka (obratel) a Jakub Menšík (ruka) jsou zranění. Macháče v minulých letech sice opakovaně trápilo zdraví, ale teď se může pod vedením kouče Daniela Vacka dál zdokonalovat.

„Rezervy jsou pořád někde. Jsem hlavně strašně rád, že prostor na zlepšení tam pořád je,“ tvrdil Macháč. Dokazuje to ostatně i na French Open, kde přitom loni vypadl v prvním kole kvalifikace.

  6 : 3, 6 : 4 Muchová - Čeng Čchin-wen 6 : 3, 6 : 4 konec
20241005T12 : 00:00+0200
Muchová vs. Čeng Čchin-wen
Muchová vs. Čeng Čchin-wen
Muchová
Čeng Čchin-wen