Hlavní obsah

Díky, Jano! Krejčíková dojala Wimbledon vzpomínkou na slavnou trenérku

Když po senzačním postupu do finále mluvila Barbora Krejčíková o své bývalé trenérce, musela na chvíli přestat a utřít si oči, do kterých se jí draly slzy. Necelých sedm let po smrti Jany Novotné si o titul ve dvouhře na travnatém grandslamu zahraje i její někdejší svěřenka.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Dojatá Barbora Krejčíková po výhře nad Jelenou Rybakinovou.

Článek

Jejich spolupráce začala v roce 2014, kdy bylo Krejčíkové osmnáct. Novotná se snažila z vynikající deblistky udělat neméně dobrou singlistku. „Pro Báru ale bylo strašně těžké nakombinovat turnaje. Když se vám začne dařit čtyřhra na grandslamech, tak je pak složité hrát dvouhru na menších turnajích,“ popisovala tehdy v rozhovoru pro Sport.cz Novotná.

Vážné zdravotní problémy jí ale zabránily v pokračování další spolupráce. „Cestování a tréninkový program byly hodně náročné. Mluvily jsme o tom, že bych stála v pozadí jako taková super koučka. A ona by si vzala někoho, kdo by s ní trénoval každý den. Bára je hráčka, která musí hrát každý týden, aby udělala ten posun,“ líčila Novotná.

V květnu 2017 postoupila Krejčíková do svého prvního finále na okruhu WTA v singlu v Norimberku, v němž podlehla Nizozemce Kiki Bertensové. O půl roku později Novotná po vleklém boji s těžkou nemocí ve 49 letech zemřela. Osmadvacetiletá tenistka však ke své mentorce stále cítí silné pouto.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jana Novotná, bývalá česká tenistka

„Jana mi říkala spoustu historek o tom, jak se snažila vyhrát Wimbledon. Mně to vždycky připadalo hrozně daleko, a najednou jsem ve finále,“ podivovala se Krejčíková po výhře nad Jelenou Rybakinovou.

Novotná byla na trávě jednou z nejlepších hráček historie, čtyřikrát ve Wimbledonu vyhrála debl, sedmkrát v řadě postoupila ve dvouhře minimálně do čtvrtfinále, ale titul v singlu jí byl dlouho zapovězen.

V roce 1993 přitom ve finále proti Steffi Grafové měla ve třetí sadě gamebol na 5:1, ale nevyužila ho a promarněnou šanci oplakala na rameni vévodkyně z Kentu. O čtyři roky později nestačila Novotná v boji o titul na svou spoluhráčku ze čtyřhry Martinu Hingisovou. Ale do třetice to konečně vyšlo! V roce 1998 převzala trofej česká šampionka po vítězství nad Francouzkou Nathalií Tauziatovou.

„Myslím na Janu pokaždé, když jdu na kurt. Bojuju o každý bod, což mi vždycky radila,“ řekla letošní překvapivá finalistka, která ze společných sezon s Novotnou stále těží.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jana Novotná s maminkou

Foto: Václav Jirsa, Právo

Jana Novotná

V sobotu by si po slavném vítězství na French Open 2021 mohla připsat druhý grandslamový titul ve dvouhře. Na to, že v zápase s Italkou Jasmine Paoliniovou nechá Krejčíková na kurtu srdce i duši, si klidně můžete vsadit. Vždyť přesně tak to ve Wimbledonu dělávala i Novotná.