Hlavní obsah

Děti věděly, že je hotovo. Americká šampionka napáchala 19 dvojchyb

Ještě se hrálo, ale děti na kurtu Arthura Ashe správně vytušily, že se přiblížil konec. Loňská šampionka Coco Gauffová neobhájí titul na US Open. V osmifinále proti krajance Emmě Navarrové vybouchla na servisu, když nasekala celkem 19 (!) dvojchyb a padla po výsledku 3:6, 6:4, 3:6.

Foto: Mike Frey, Reuters

Coco Gauffová po prohře s Emmou Navarrovou.

Článek

Za stavu 3:5 ve třetí sadě se Gauffová chystala servírovat, blíž ke kurtu se ale už v tu chvíli nahrnula spousta dětí s velkými tenisáky. Kluci a děvčata si chtěli zajistit výhodnější pozici, až budou tenistky žádat o autogram. Pořadatelé je museli vracet na jejich místa, ale Gauffová z toho byla evidentně zaskočená. Děti ovšem věděly své. Třetí nasazená vzápětí přišla o podání a bylo hotovo.

Devatenáct dvojchyb na zápas je sice extrémní číslo, ale zdaleka ne rekordní. Při Australian Open v roce 1999 jich Ruska Anna Kurnikovová spáchala dokonce 31! Přesto porazila Japonku Miho Saekiovou ve třech setech. Gauffová takové štěstí neměla.

Pro newyorskou favoritku to měla být odveta za wimbledonské osmifinále, které s Navarrovou prohrála ve dvou setech. Předvedla v ní sice záblesky tenisové geniality, ale i frustrující množství nevynucených chyb (60), její magická loňská jízda se tak neopakovala.

Zato třiadvacetiletá Navarrová jde nahoru. Nasazená třináctka se v live žebříčku WTA posunula už na desátou příčku a pro publikum ve Flushing Meadows bude rodačka z New Yorku oblíbenkyní ve čtvrtfinále proti Španělce Paule Badosaové.

„Je to docela šílené vyhrát takový zápas ve městě, kde jsem se narodila,“ žasla Navarrová, která ve 134 minut dlouhém duelu dobíhala jeden míč za druhým, prodlužovala výměny a nutila krajanku k chybám.

Před zraky Sereny Williamsové sice Gauffová za nadšení diváků získala druhý set. Ale pak se vše vrátilo do starých kolejí. Dvě dvojchyby soupeřky zajistily Navarrové rychlé vedení v rozhodujícím dějství a tenhle dárek už si vítězka nenechala vzít.

„Coco je úžasná hráčka. Vím, že se vrátí a zase to tu vyhraje,“ tvrdila Navarrová, dcera byznysmena, jejíž rodina patří k nejbohatším v USA. Náplast na bolavou zkušenost z pařížské olympiády, kde vypadla ve třetím kole, si ale Gauffová letos v New Yorku nepřilepí.

„Už nechci prohrávat takové zápasy,“ povzdechla si dvacetiletá poražená. „Je to zklamání, ale nehodlám se mlátit do hlavy a říkat si, že to bylo tak strašně špatné. Pochopitelně jsem však od sebe čekala něco lepšího.“

Související témata:
  6 : 7, 5 : 7 Menšík, Pavlásek - Herbert, Rinderknech 6 : 7, 5 : 7 konec
20240914T21 : 40:00+0200
Menšík, Pavlásek vs. Herbert, Rinderknech
Menšík, Pavlásek vs. Herbert, Rinderknech
Menšík, Pavlásek
Herbert, Rinderknech
  7 : 6, 5 : 7, 4 : 6 Lehečka - Fils 7 : 6, 5 : 7, 4 : 6 konec
20240914T18 : 40:00+0200
Lehečka vs. Fils
Lehečka vs. Fils
Lehečka
Fils