Hlavní obsah

Vzpomínky ožívají. Menšík si ve Valencii připomíná fenomenální debut

Je to už rok, ale po příletu do Španělska českým tenistům připadalo, jako by to bylo sotva před týdnem. Tým Jaroslava Navrátila vytřel v září 2023 v daviscupové kvalifikaci ve Valencii zrak konkurenci a nejmladší člen mužstva absolvoval debut, na jaký se nezapomíná.

Foto: ČTS/ Pavel Lebeda, sport-pics.com

Jakub Menšík během přípravy na Davisův pohár ve Valencii

Článek

Tehdy čerstvě osmnáctiletý Jakub Menšík zametl se srbskou dvojkou Dušanem Lajovičem efektním stylem i výsledkem 6:3, 6:2. Česká lavička byla naprosto nadšená z celého kvalifikačního týdne, kdy Navrátilovi boys nedali ‚čuchnout‘ domácímu Španělsku, Jižní Koreji ani Srbsku.

„Vzpomínky jsou to skvělé. Postoupili jsme odsud mezi nejlepší osmičku, porazili jsme skvělé hráče i týmy. Tento rok bude skupina ještě o kapánek těžší (Španělsko, Austrálie, Francie), ale myslím, že stejně jako minulý rok ukážeme, že můžeme hrát proti nejlepším,“ myslí si Menšík.

Inspiruje se i vlastním příkladem. Letos už si poradil se dvěma soupeři z top 10 Rusem Rubljovem a Bulharem Dimitrovem, zahrál si finále v Dauhá. K tomu na US Open obhájil třetí kolo a jen kousíček mu chyběl v New Yorku k postupu mezi nejlepších 16, když nevyužil tři mečboly proti Portugalci Borgesovi. V pondělním novém vydání světového žebříčku mu má patřit 67. příčka.

Foto: ČTS/ Pavel Lebeda, sport-pics.com

Nehrající kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil s Jakubem Menšíkem během přípravy na Davisův pohár

Španělé ale vzhledem k loňským zkušenostem spoléhají na přítomnost čtyřnásobného grandslamového vítěze Carlose Alcaraze, kapitán Navrátil favorizuje Australany s De Minaurem, Popyrinem, Thompsonem a sílu má bezpochyby i Francie. Co s tím?

Čerstvě devatenáctiletý Menšík se ale soustředí hlavně na sebe. Aby se do středy, kdy Češi začínají proti domácím, stačil dát hlavně fyzicky do kupy. „Časových přesunů je dost, ale jsem mladý, snáším to lépe než můj trenér. Možná jsem byl pár dnů unavenější, ale určitě se adaptuju,“ věří si.

Foto: ČTS/ Pavel Lebeda, sport-pics.com

Jakub Menšík během přípravy na Davisův pohár ve Valencii

K pohodě přispívá i prostředí, na které má tak hezké vzpomínky. Stejný hotel, podobné pokoje, stejný kuchař. „V hale taky nic nového, jen máme jinde šatny a lounge,“ usmívá se Menšík. „I kurt koresponduje s minulým rokem. Za těch pár dnů se ještě ohraje a bude stejně rychlý.“

Tak snad přinese Menšíkovi štěstí stejně jako loni.

Související témata: