Hlavní obsah

Češi se Španělskem prohráli. Macháč sebral Alcarazovi set, pak musel v křečích vzdát

Aktualizováno

Plány českých tenistů na zdolání domácího Španělska v prvním zápase daviscupové kvalifikace ve Valencii vzaly rychle za své. V úvodním souboji dvojek Jiří Lehečka nedokázal vyhodit z rytmu zkušeného Roberta Bautistu a prohrál za 108 minut 6:7, 4:6. Překvapit mohl Tomáš Macháč proti světové trojce Carlosi Alcarazovi. Úvodní set vyhrál 7:6, pak ho ale začaly deptat křeče. Druhý set prohrál 1:6, a následně vzdal. Celkovou porážku s domácím týmem 0:3 neodvrátil ve čtyřhře přes slibný začátek ani pár Jakub Menšík, Adam Pavlásek, který prohrál s dvojicí Alcaraz, Marcel Granollers 7:6, 3:6, 6:7.

Sestřih utkání Davis Cupu Macháč - AlcarazVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - Kapitán Jaroslav Navrátil odtajnil své plány už v úterý, Španělé s nominací vyčkávali, a nakonec šéf jejich lavičky David Ferrer poslal na kurt 36letého Bautistu, který měl s Lehečkou bilanci 2:0.

A byl to správný tah, i když 22letý Čech sebral soupeři hned první servis. Pak se ale Lehečkova hra zasekla. Bautista dokázal soka rozběhat a donutit k chybám. Celkem jich měl 37. hráč světa stejně jako vítězných úderů - devětadvacet. A to bylo příliš. Šanci na zisk úvodní sady odvál prohraný tie break, v němž Lehečka nechytil rytmus a uhrál ve zkrácené hře jediný míček.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Český tenista Jiří Lehečka během daviscupového duelu se Španělskem.

„Těžko jsem hledal balón, ze kterého bych dokázal zaútočit. Hlavně v prvním setu jsem se snažil útočit z pozic, ze kterých bych normálně neútočil. A to přineslo strašně moc nevynucených chyb, které mě stály celý set, i začátek toho druhého. Byly to takové šachy, on zahrál lépe, a nezbývá než před ním smeknout a uvědomit si, co jsem dělal špatně,“ přikývl Lehečka.

I když napálil 10 es, čelil při svém podání osmi brejkbolům a odvrátil jich jen pět. „Servis mi nepomohl takovým způsobem, jak bych si představoval. On byl v top 10, navíc tenhle povrch mu sedí snad nejvýše ze všech,“ zjistil záhy Lehečka.

„Překvapil mě i tím, že se z forhendové strany dostával do útoku víc, než jsem byl od něj zvyklý. První zápas jsem proti Bautistovi hrál na antuce, ten druhý před rokem na Masters v Paříži. A byl velice podobný tomu dnešnímu. Když měl šanci, tak si z forhendu šel pro vítězný balón. Musel jsem více riskovat, což přineslo chyby,“ litoval.

Fotogalerie

O 14 let starší Bautista, jenž má s mentorem českého hráče a dvojnásobným vítězem Davis Cupu Tomášem Berdychem bilanci 3:4, se ukázal jako zkušený lišák. A z míry ho nevyvedl ani neproměněný mečbol v osmé hře druhé sady, kdy mu Lehečka ještě díky bojovnosti a s trochou štěstí sebral podruhé v zápase servis.

„Šanci jsem cítil. Je potřeba zmínit, že jsem si ten stav opravdu spíš vybojoval, než že bych se do toho herně dostal. To bylo jediné, co mi zbylo. Snažil jsem měnit rytmus, najít taktiku, díky které bych se dostal ke svým úderům. Bohužel se to nestalo. Byl schopný si velice slušně pohlídat momenty, které si pohlídat potřeboval,“ tvrdil Lehečka. K obratu se tentokrát nedostal.

Macháče zlomily křeče, do šatny ho museli odnést

A přišla další jobovka. Po porážce Jiřího Lehečky sice Tomáš Macháč výborně rozehrál druhý duel úvodního souboje daviscupové kvalifikace se Španělskem proti světové trojce Carlosi Alcarazovi, jenže po vyhraném tie breaku se ve druhém dějství ozvaly křeče, které všechno pokazily. Za stavu 7:6, 1:6 v prvním gamu rozhodující sady musel český tenista vzdát. Dál to nešlo.

Strašná škoda, protože ‚Carlito‘ byl ve středu večer ve Valencii rozhodně hratelný. Jeho forma po olympiádě poklesla a Macháč, 35. hráč světa a nová česká jednička, cítil příležitost. „Zkusím ho sestřelit,“ prohlásil nebojácně, a nebýt problémů s křečemi, mohlo se to klidně podařit…

Úderově a pohybově se vítězi čtyř grandslamů naprosto vyrovnal. V zaplněné hale, která hltala každý úder domácího miláčka, sice prohrál úvodní servis, vzápětí si ho čistou hrou vzal zpět a Španělé zírali, jak šikovně Macháč využívá každou příležitost ke kontraataku. „Hrál jsem rychleji než třetí hráč světa,“ cenil si.

Foto: Eva Manez, Reuters

Kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil gratuluje Carlosi Alcarazovi k výhře nad Tomášem Macháčem.

Alcaraz však ve druhé sadě víc utáhl šrouby, a českého tenistu navíc přepadly problémy, se kterými se nešlo vyrovnat. Macháč se při gamebolu na začátku třetího setu ještě vrhnul po míčku, ale dál už nemohl.

„Tomáš vzdal pro silné křeče, je v péči týmových i místních lékařů,“ uvedl hned po utkání mluvčí týmu Karel Tejkal.

Český tenista se ještě odbelhal z kurtu. V zákulisí ho ale do šatny museli odnášet členové realizačního týmu. Pro Macháče byl duel s Alcarazem celkem 79. v sezoně (45 dvouher, 29 deblů a 5 mixů).

Foto: Pablo Morano, Reuters

Český tenista Tomáš Macháč v duelu s Carlosem Alcarezm.

Češi v dalších zápasech narazí ve čtvrtek na Austrálii a v sobotu na Francii. Do vyřazovacích bojů, které se uskuteční v listopadu v Málaze, postoupí dva nejlepší týmy.