Hlavní obsah

Navrátil chce zůstat. V Česku každý jen čeká na klopýtnutí, vadí Pavláskovi

Aktualizováno

Osmnáct let od roku 2006 a baráže v Nizozemsku šéfuje Jaroslav Navrátil českému daviscupovému týmu v roli kapitána. Dění na kvalifikaci ve Valencii ale jeho pozicí během jednoho týdne nečekaně silně otřáslo. Zranění Tomáše Macháče, nemoc Jiřího Lehečky a dlouhá léta zaběhnuté pořádky by se náhle mohly změnit.

Sestřih zápasu Menšík–RinderknechVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) – Kapitánovi rozkymácelo židli rozhodnutí odcestovat do Španělska pouze se čtyřmi hráči, zatímco ostatní týmy přicestovaly v pěti. Žádný z nich ale nezastihla taková kalamita jako české tenisty.

Výsledkem byly porážky 0:3 se Španělskem a Austrálií. V tomto zápase si Navrátilův tým vysloužil pískot, když indisponovaný Macháč vzdal duel jedniček po pěti minutách. Nikdo jiný v tu chvíli na kurt nemohl. Psalo se o trapasu, fiasku, za jehož viníka byl označen kapitán, který čtyřčlennou nominaci vytvořil. Epilog 1:2 s Francií byl 48. Navrátilovým utkáním na české lavičce. A také derniérou?

„Tým má opravdu velký potenciál, já tomu věřím. A že se nepovedl tenhle rok… Já si myslím, že kluci se ještě do konce sezony všichni zlepší, jsem o tom přesvědčený, když budou zdraví. A jestli u toho zůstanu? Já chci zůstat, ale jestli nejsem pro hráče dobrým kapitánem, budu to respektovat. Ale o tom, jestli budu pokračovat, nebo ne, ať rozhodne někdo jiný. A to je vedení tenisového svazu,“ řekl na závěrečné tiskovce ve Valencii 67letý Navrátil.

Foto: Český tenisový svaz/Pavel Lebeda, sport-pics.cz

Kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil

„Člověk dělá pro český tenis 30 let, 18 let Davis Cup. Vytrénoval jsem pět hráčů do první světové stovky… Ano, nesu za to odpovědnost, že tento ročník byl nepovedený. Ale o mojí práci, jestli je validní, jestli jsem dobrý, špatný, mladý, starý kapitán, tak to ať opravdu rozhodne někdo jiný,“ řekl Navrátil, kterého nadzvedla kritika bývalých hráčů Jana Hájka a Lukáše Rosola, které měl v týmu, když Češi vyhráli v letech 2012 a 2013 Davis Cup.

„Od nich to neberu. Jeden hraje v Německu deset let a vůbec se o český tenis nezajímá, druhý skončil s kariérou a nedovedu si ho představit jako trenéra,“ prohlásil Navrátil, který si cenil nasazení, jaké jeho hráči dali do souboje s Francouzi.

„Kluci tam nechali všechno, co mohli. Bylo to na nich, jak k tomu přistoupí, já jsem byl přesvědčený o tom, že budou chtít vyhrát ten poslední zápas, ale bohužel se to nepovedlo. Já jim ale můžu jen poděkovat,“ řekl kapitán, který u svých hráčů našel zastání.

„Loni jsme tu byli taky ve čtyřech, vyhráli 9:0 na zápasy a nikdo neřekl ani popel. Na tuhle smůlu asi každý čekal. V Česku každý čeká na nějaké klopýtnutí. Tohle je špatná vlastnost našeho národa. Před rokem tihle lidé neříkali nic,“ pronesl nejstarší z týmu 29letý deblista Adam Pavlásek.

„Nebudu za kluky chodit, jestli jsem dobrý kapitán, nebo ne. To je pod moji úroveň,“ odmítl Navrátil. „Každý rok není jen sluníčko. Letos se sešly věci, které člověk předpovídat nemůže. Teď jsem mohl mít pět hráčů, ale říkám, že si za nominací stojím,“ zopakoval.