Hlavní obsah

Pokusím se Alcaraze sestřelit. Nemám co ztratit, hlásí Macháč

Na první poslech to vyznívá trochu zvláštně, když česká výprava říká o světové trojce a vítězi čtyř grandslamů, že nevypadá ve své kůži. V jaké fazoně do daviscupové kvalifikace vtrhne zázračné dítě španělského tenisu Carlos Alcaraz, je ale ve Valencii trochu záhadou i pro domácí. Češi si jeho momentální formu ověří už ve středu večer.

Foto: ČTS/ Pavel Lebeda, sport-pics.com

Tomáš Macháč na tiskové konferenci ve Valencii.

Článek

VALENCIE (od našeho zpravodaje) - Před rokem 21letý mladík týmovou soutěž vynechal, jelikož se v New Yorku zdržel až do finále US Open, v němž porazil Caspera Ruuda. Letos však americká tour letošního vítěze Roland Garros a Wimbledonu dopadla neslavně. V Cincinnati vypadl hned na úvod s Francouzem Gaelem Monfilsem, ve Flushing Meadows pak ve druhém kole s Boticem Van De Zandschulpem. Nizozemec byl úplně vykulený z toho, jak loňského šampiona přejel ve třech setech.

„Carlos je největší talent současného tenisu, ale ve 21 letech není schopen kvalitně odehrát celou sezonu. Je to pochopitelné, zatížení je enormní. Potřebuje lépe plánovat turnaje a dělat delší pauzy,“ rozebíral Španělovo vystoupení na amerických betonech expert Sport.cz Jan Kukal.

„Ukázalo se, že je to taky jen člověk,“ prohlásil český kapitán Jaroslav Navrátil. V týmové soutěži toho navíc Alcaraz moc neodehrál. Má za sebou jen tři dvouhry (2-1). Teď na něj však Španělé více než spoléhají. Už nehodlají dopustit, aby jim Češi vyprášili kožich 3:0 na zápasy jako před rokem.

V New Yorku to ale byl opravdu o dost jiný Alcaraz než v předchozí fázi sezony. Určitě na něj také dolehla porážka s Novakem Djokovičem ve finále olympijské dvouhry. A v přípravě na beton se to pak projevilo. Tak proč toho nevyužít i v Davis Cupu na rychlém valencijském centrkurtu?

„Bude se samozřejmě snažit diktovat tempo, ale já se mu to pokusím znepříjemnit. Beru ho jako člověka, který má čtyři grandslamy, kdežto já ani jeden,“ pousmál se Tomáš Macháč, který nastoupí do souboje jedniček. „Ale nemám co ztratit, pokusím se ho sestřelit,“ řekl nebojácně.

K tomu, co nástupce Rafaela Nadala už v tak mladém věku dokázal, však Češi chovají velký respekt. O tom žádná.

„V čem je jeho kouzlo? Výsledky…,“ tvrdí Jiří Lehečka, který loni v jediném vzájemném souboji podlehl Alcarazovi ve dvou setech na trávě v Queen’s Clubu. „On je strašně šikovný, myslím si, že nemá slabinu,“ přikyvoval Macháč.

„Carlos má skvělé vedení od útlého věku. Juan Carlos Ferrero, který ho trénuje od nějakých 14 let, ho provází tenisovým světem dlouhou dobu. A je to znát. Byl schopen vystřelit rychle nahoru i díky tomu, že mu Ferrero předal veškeré zkušenosti. Je to celodvorcový hráč, k tomu umí hrát na jakémkoli povrchu,“ dodal Lehečka, který se ve Valencii se svým vrstevníkem setkával před tréninky a po nich nebo v posilovně.

Občas se ale na kurtu zdá, jako by se chtěl Alcaraz sám dohnat k absolutnímu vyčerpání a spáchat tenisovou sebevraždu. „Někdy to tak až může vypadat,“ souhlasí Lehečka. „Ale fyzicky je to silný kluk, na nohách velice dobrý. Španělé to mají v hlavě zakódované, že jdou po každém balonu. Musím říct, že mě na něj baví koukat, jeho zápasy jsou divácky atraktivní. O to horší je stát proti němu na kurtu…“ Snad se tak utkání se španělskou superstar nestane pro Macháče bolestným martyriem.