Hlavní obsah

Pádná odpověď Navrátilovi. Odmítnutý český reprezentant slaví titul

Zní to jako solidní paradox. A především pořádná facka pro končícího daviscupového kapitána Jaroslava Navrátila. Tenista Vít Kopřiva ovládl turnaj v polském Štětíně, tedy týž hráč, kterého dosavadní král české lavičky odmítl nominovat pro skupinovou fázi Davisova poháru. Teď sedmadvacetiletý tenista poslal odvolanému kapitánovi tu nejlepší odpověď.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Nyní už bývalý kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil

Článek

Mrzelo ho to. Samozřejmě. I když Vít Kopřiva dobře věděl, že by v případě nominace sloužil spíše jako sparingpartner čtveřici Macháč, Lehečka, Menšík a Pavlásek, přesto pro něj opomenutí kapitána Jaroslava Navrátila bylo velkým zklamáním.

A pro tenisové experty ještě větším. Český tým byl totiž z šestnácti zemí jediným, který vyrazil do náročných bojů s pouhým kvartetem tenistů. Žádný jiný kapitán se tak k zásadnímu a především hazardnímu kroku neodhodlal. A český tým za to také náležitě zaplatil.

Zraněními decimovaný Macháč vzdal ve třetím setu zápasu se Španělskem duel s Alcarazem, z druhého mače proti Australanu Popyrinovi odehrál jen něco kolem pěti minut. Lehečka pro změnu bojoval s virózou, která mu vystavila stopku pro zápas s Austrálií. Zdecimovaný český tým tak prohrál všechny tři duely ve skupině postupně se Španělskem (0:3), Austrálií (0:3) a Francií (1:2).

A tak zatímco český tým si vyslechl po Macháčově pětiminutovém představení s Popyrinem pískot naštvaného publika, Kopřiva, který jedním bodem pomohl českému týmu k výhře v únorovém v kvalifikačním zápase s Izraelem, řádil na challengeru v Polsku. Zde mimo jiné porazil v semifinále i silného Argentince Coriu.

„Tohle jde za kapitánem. Jet na takovou akci se třemi singlisty, když musel vědět, že je Lehečka po zranění a Macháč po viróze, je otřesné. V pondělí by měl Navrátil funkci sám položit. Patří mu dík, za ty roky udělal velké výsledky, ale s touhle novou generací už musí přijít nová krev,“ říkal pro iSport.cz bývalý český reprezentant Jan Hájek.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda

Český daviscupový reprezentant Vít Kopřiva

A Hájek pálí do dnes již bývalého kapitána i nadále. „Moje jediné vysvětlení je takové, že budget na hráče se rozděluje líp mezi čtyři než mezi pět lidí. Mě to mrzí vzhledem k Vítkovi Kopřivovi, který je 143. na světě a je jasně čtvrtý český singlista. Proč tam nejel? Důvod, že by stejně nevyhrál, je pro mě absolutně zoufalý. Podívejte se, kolik týmů tam má hráče mnohem hůř postavených než je Vítek,“ říkal ještě před Kopřivovým tažením za titulem bývalý tenista.

Své si k netradičnímu Navrátilově kroku řekl i další bývalý český reprezentant Lukáš Rosol. „Myslím, že tohle panu Navrátilovi podsekne židličku.“

A brněnský rodák se nemýlil. Český tenisový svaz Jaroslava Navrátila, který slavil daviscupové tituly v letech 2012 a 2013, po osmnácti letech odvolal. Jeho pozici zaujme jeden z hlavních strůjců zlaté české éry a nejlepší český tenista posledních let Tomáš Berdych.

KOPŘIVOVY VÝSLEDKY VE ŠTĚTÍNE
FÁZESOUPEŘVÝSLEDEK
FinálePellegrino (Ita.)7:6, 6:2
SemifináleCoria (Arg.)5:7, 7:5, 7:6
ČtvrtfináleVatutin (Rus.)6:4, 1:6, 6:4
2. koloFanselow (Něm.)6:3, 6:0
1. koloAlboran (USA)2:6, 7:5, 6:1