Hlavní obsah

O prestiž, o čest. Tenisté jdou v duelu rozčarovaných proti Francii

Soubojem zklamaných končí pro české tenisty daviscupová kvalifikace ve Valencii. Po dvou porážkách 0:3 se Španělskem a s Austrálií nastoupí výběr kapitána Jaroslava Navrátila proti Francouzům, kteří jsou také bez šance na postup.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Český tenista Jiří Lehečka během daviscupového duelu se Španělskem

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - Zhatila jim ji páteční porážka s domácím týmem a zdrtila hlavně dvacetiletého Arthura Filse, který v úvodní dvouhře vedl nad veteránem Robertem Bautistou 6:2 a 5:3, jenže svou misi ke zdárnému konci nedotáhl. Když pak podle očekávání prohrál i Ugo Humbert se španělským miláčkem Carlosem Alcarazem, nebyla Francouzům už nic platná ani vyhraná čtyřhra.

Svého trápení však mají ve Španělsku dost i Češi. Loňské vzpomínky na spanilou kvalifikační jízdu odválo aktuální dění, kdy na tým dopadaly těžké rány. V utkání s Alcarazem zničily křeče Tomáše Macháče, s Austrálií pak nemohl nastoupit kvůli viróze Jiří Lehečka. Bez příspěvku nejlepších singlistů české naděje zhasly.

Navíc v utkání s Australany musel na kurt indisponovaný Macháč a vydržel necelé dva gamy, což vyvolalo vlnu kritiky vůči kapitánovi, který na rozdíl od konkurence sestavil pouze čtyřčlennou nominaci.

S Francií se tak Češi budou chtít rehabilitovat. „Chceme skončit se ctí. Po tom fiasku je důležité, abychom to odehráli v klidu a zkusili zvítězit,“ řekl Navrátil. „Není ideální, jak ty (předchozí) zápasy vypadaly. První den Tomáš skončil v křečích, to se může stát, ale Jirka měl teploty, nastoupit (proti Austrálii) nemohl. Adam Pavlásek hrát dvouhru nechtěl, takže tam musel jít Tomáš. Udělal to pro tým, že šel se svojí kůží na trh,“ vysvětloval kapitán.

S Francií hrálo Česko naposledy na kvalifikačním turnaji v Innsbrucku před třemi lety, favorizovanému soupeři tehdy podlehlo 1:2.

Tentokrát by do dvouher měli naskočit devatenáctiletý Jakub Menšík a snad i uzdravující se Jiří Lehečka, který byl v pátek lehce trénovat. Nominace singlistů bude odtajněna v 15 hodin.

„Co je jasné, že už nenastoupí Tomáš Macháč, ale uděláme všechno pro to, abychom Francii potrápili, ne-li zvítězili,“ prohlásil Navrátil. Otázkou je, zda soupeři nasadí do singlů obě svá největší esa Humberta (18. na světě) a Filse (25.). „Na žebříčku jsou na tom lépe než naši hráči, ale díky povrchu si myslím, že šance je, abychom uspěli,“ soudí kapitán.