Hlavní obsah

Nohu jsem měl v dezolátním stavu, tvrdil Macháč. Přesto se obětoval

Smutný pohled Tomáše Macháče mluvil za všechno. Česká jednička šla v krizové chvíli obětavě na kurt i v zápase s Austrálií. Daviscupová kvalifikace ve Valencii ale 35. tenistu světa asi ještě bude nějakou dobu strašit ve spánku.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Macháč poté, co duel s Popyrinem skrečoval.

Článek
Fotogalerie

Valencie (od našeho zpravodaje) - Křeče přemohly olympijského vítěze v mixu při souboji s domácím zlatíčkem Carlosem Alcarazem. Pochroumané Macháčovo tělo pak vypovědělo službu i v utkání s Australanem Alexejem Popyrinem. Dvě skreče v jednom týdnu, to byla těžká rána pro 23letého hráče i celý český tým, který si o postupu na finálovou akci do Malagy může nechat jen zdát.

Nezmění se po tomhle očistci váš vztah k Davis Cupu, se kterým jste zatím zažíval vesměs jen samé pozitivní zkušenosti?

Budu k tomu přistupovat tak, že jsem udělal všechno, abych mohl reprezentovat, to jsem ukázal včera i dneska. Dokážu hrát s třetím na světě. Myslím, že kdybych byl stoprocentní, neříkám, že bych vyhrál, ale mohla to být s Alcarazem neskutečná podívaná až do konce zápasu. Dneska je to smutný, ale nebyla jiná možnost než nastoupit, protože by nám asi hrozila diskvalifikace. Ty dvě prohry se mi tam připíšou, ale v Davis Cupu předvádím vynikající výkony. Bohužel to takhle dopadlo kvůli tomu, že jsem byl před turnajem nemocný. Nedalo se nic dělat.

Asi jde těžko popsat, jak se cítíte.

Je to pro mě i tým těžký moment. Nevím, co říct. Zranění nevypadá dobře, po včerejšku jsem se snažil něco zkusit… Včera jsem měl křeče v celém těle, nebylo to nic příjemného, měl jsem velké bolesti. Ve čtvrtek jsem se probudil, moje pravá noha ale byla úplně v dezolátním stavu. Jenže nebyla jiná možnost než to jít zkusit, když je Jiří (Lehečka) nemocný. Ale nebylo to dobré.

Co přesně vás teď trápí?

Achilovka a lýtko.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Tomáš Macháč odehrál v duelu s Popyrinem pouze jeden gem, pak se nechal ošetřit.

Jak vás lékaři dávali dohromady?

Jsou věci, které určitě říkat nechci. Ve včerejším zápase jsem měl odejít dřív. Poležel jsem si na kurtu, protože to bylo hrozně bolestivé. Hned jak jsem vyšel ven, tak jsem dostal křeč do celého těla, že mě museli odnášet. Strašné bolesti, půl hodiny jsem nemohl dostat křeče z těla, pak jsme to dali nějak dohromady, uklidnil jsem se. Šel jsem spát, myslel jsem si, že by se to mohlo zlepšit. Už jsem neměl křeče, ale udělal jsem si něco s pravou nohou, tak snad to nebude nic extrémně vážného.

Je aspoň teoretická možnost, že byste ještě zasáhl do víkendového zápasu s Francií?

Šance, že v sobotu nastoupím, bohužel není.

Související témata: