Hlavní obsah

Některá Macháčova rozhodnutí nejsou dobrá, divil se Navrátil

Dvakrát nevstoupíš do stejné Valencie. Na východě Španělska tentokrát čeští tenisté ke štěstí nepřišli. Ambiciózní tým ve dvou utkáních proti Španělsku a Austrálii neuhrál ani jednu výhru a ztratil reálnou šanci na postup do finálového turnaje Davis Cupu v Málaze, který se hraje ve druhé polovině listopadu.

Sestřih utkání Davis Cupu Macháč - AlcarazVideo: sntv

Článek

Valencie (od našeho zpravodaje) - Loňskou euforii tak vystřídalo trpké rozčarování. Před rokem Češi slavili tři výhry 3:0, v tomto týdnu musejí vstřebávat dvě porážky 0:3. A už je před nimi jen sobotní soirée s Francií.

„Za mě jako kapitána chci, abychom hráli v co nejsilnější sestavě a udělali vše pro to, abychom mohli Francii porazit nebo s ní hrát vyrovnaně. Ne abychom tam šli zase odevzdat bod a udělali z tohoto Davis Cupu, nechci říct co,“ pravil rázně šéf české lavičky Jaroslav Navrátil, který se tentokrát nemohl spolehnout na přísun výher od svých největších opor.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Český tenista Tomáš Macháč v duelu s Carlosem Alcarezm.

Jiří Lehečka ztratil se Španělskem úvodní dvouhru proti Bautistovi a ve čtvrtek ulehl s horečkou. Spolehlivého Macháče pak v duelu s Carlosem Alcarazem skolily křeče a proti Australanu Alexeji Popyrinovi odehrál vzhledem k bolestem v noze jen necelé dva gamy a vzdal, načež slyšel pískot tribun. Start proti Francii navíc Macháč vyloučil, což Navrátila překvapilo.

„V pořádku, je to jeho rozhodnutí. Ale nemyslím si, že některá jeho rozhodnutí jsou dobrá. Máme čtvrtek večer, odehrál pět minut a křeče měl ve středu večer. Ale jestliže řekl, že nebude hrát, já to musím akceptovat,“ prohlásil kapitán, který teď bude trnout, aby se dal dohromady alespoň Lehečka.

„Jiná možnost není. Adam Pavlásek těžko může jít hrát dvouhru,“ zopakoval Navrátil, který je aspoň rád za další zkušenosti pro devatenáctiletého Jakuba Menšíka. Ten během 24 hodin sehrál dva debly a dvouhru k tomu. Celkem osm setů.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Tomáš Macháč odehrál v duelu s Popyrinem pouze jeden gem, pak se nechal ošetřit.

„Kdyby kluci byli zdraví, tak by nehrál. Z tohoto pohledu do budoucnosti jsem rád, že může hrát singla i debla. Myslel jsem si, že nejlepším párem je Tomáš s Adamem, ale i Kuba s Adamem hrají taky velice slušně čtyřhru,“ prohlásil Navrátil, jemuž se ale letošní plány zhroutily.

„Loni jsme přijeli bez očekávání, vyhráli jsme všechno 3:0. Letos jsme očekávání měli, doufám, že i kluci, ale poskládalo se to tak, že když první dva hráči jsou nemocní a zranění, tak je to pak těžké pro celý tým. Všichni pro ně můžou dělat všechno, ale když se to takhle sejde, tak jsme bezmocní a neuděláme nikdo nic. Ani já jako kapitán,“ posteskl si Navrátil.