Hlavní obsah

Česká noční můra, píší ve Španělsku. Na Navrátila a spol. se ve Valencii pískalo

Euforie z návratu českého mužského tenisu mezi elitu dostává ve španělské Valencii těžkou ránu. Daviscupový tým měl být černým koněm kvalifikace na finálový turnaj, jenže kvůli zdravotním trablům zažívá celek kapitána Jaroslava Navrátila rozklad a místo potlesku sklízí pískot z tribun a nechápavý údiv.

Tomáš Macháč musel vzdát v Davis Cupu po jednom gamuVideo: sntv

Článek

„Tým České republiky prožívá ve Valencii noční můru. Mužstvo vedené kapitánem Jaroslavem Navrátilem si loni zahrálo v Davis Cupu čtvrtfinále, ale teď zažilo během dvou dnů těžké časy,“ popisuje dění v českém táboře španělský list AS.

Zmar vyvrcholil ve čtvrtečním duelu týmových jedniček proti Austrálii, když Tomáš Macháč kvůli zranění nohy vzdal zápas s Alexejem Popyrinem po pouhých osmi minutách a necelých dvou gamech. Z prořídlého hlediště ve Valencii se dokonce na adresu českého týmu ozýval pískot.

Macháč musel kvůli křečím vzdát už středeční dobře rozehraný duel se světovou trojkou Carlosem Alcarazem. Zlatý hrdina z pařížské olympiády se tak kuriozním způsobem zapsal do daviscupové historie dvěma skrečovanými zápasy během dvou dnů.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Tomáš Macháč nevydržel na kurtu ani dva gamy.

„Když jsme viděli, co se Macháčovi stalo před necelými 24 hodinami, bylo hodně překvapivé vidět nominaci olympijského šampiona i na zápas s Austrálií. Logické by bylo, aby nenastupoval. Jenže Češi (jako jediní, pozn. aut.) přijeli do Valencii ve čtyřech, a ne v pěti hráčích a Jiří Lehečka nemohl kvůli nemoci nastoupit,“ píše dále AS.

Macháčova nominace vyděsila i známého tenisového novináře Josého Morgada, který ještě než dostal informaci o náhlém onemocnění Lehečky, se do českého kapitána opřel. „Macháč skrečoval po jednom gamu? Lehečka je zraněný? A proč nenastoupil Pavlásek? Navrátil by potřeboval vyhodit,“ napsal Morgado na síti X.

Navrátilovi se tak vymstil risk, když nevyužil všechna místa na soupisce a nepřibral do Valencie 143. hráče světa Víta Kopřivu. Když nechtěl nasazovat proti Popyrinovi deblistu Pavláska, který už singly na vrcholné úrovni roky nehraje, nezbývalo mu než risknout trapas s Macháčem. Kdyby nenastoupil nikdo, Česku by hrozila ostudná diskvalifikace.

„Macháč přitom i deníku AS naznačil těsně před zápasem, že není fit, což se také po pár okamžicích ukázalo, protože na kurtu vydržel jen pár minut. Omlouval se publiku ve Valencii, které neslo s velkou nevolí to, co se na kurtu dělo,“ popisuje dále španělský list situaci, kdy fanoušci na zničeného českého borce pískali.

„Než aby nasadili Češi do zápasu deblistu, poslali na kurt zraněného Macháče. Fanoušci a komentátoři zuřili a označovali to za ‚ubohé‘ a ‚trapné‘,“ shrnul zase situaci server Yahoo.

Češi zatím prohráli ve Valencii všech šest zápasů a před závěrečným zápasem s Francií ztratili naděje na postup.

Související témata: