Hlavní obsah

Bývalí kapitáni: Berdych je dobré řešení

Rozpaky a hořká pachuť z daviscupové kvalifikace tenistů ve Valencii asi ještě nějakou dobu nezmizí. Po osmnácti letech ve funkci kapitána se po ní narychlo loučil Jaroslav Navrátil. Sport.cz oslovil tři jeho předchůdce a položil jim tři otázky:

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Berdych se ujme daviscupového týmu.

Článek

1. Co říkáte na vystoupení českých tenistů ve Valencii?

2. Jak na vás působil rychlý konec Jaroslava Navrátila ve funkci?

3. Je Tomáš Berdych správnou volbou na nového kapitána?

JAN KODEŠ (DC kapitán 1982-87)

1. Nechápal jsem, proč je letos před Davis Cupem tolik optimismu. Vždyť všichni věděli, že Španělé a Australané mají lepší hráče. Naši kluci udělali nějaká třetí čtvrtá kola na grandslamech, hrají dobře, ale když proti (Jiřímu) Lehečkovi nastoupil Španěl Bautista, tak byly vidět jeho zkušenosti a profesionalita. A my nemůžeme chtít zázraky po klucích, kterým je 19, 22, 23 let. Třeba Tomáš Macháč je velice ctižádostivý, má zdravou drzost, nebojí se těch nejlepších. Ale ještě to není špička. Na druhou stranu bych z toho neúspěchu nedělal tragédii. Po loňsku si lidi mysleli, že to půjde skoro automaticky, ale skupina byla neskutečně silná.

2. Jarda tam byl dlouho a došlo ke generační obměně. S Berdychem a Štěpánkem to bylo jednoduché, když ve dvou zvládli skoro všechno. Ale teď, když je tam víc hráčů, měl to složitější. Roli sehrála zranění, křeče. Snažil jsem se vžít se do jeho situace, když tam poslal Macháče, který pak skrečoval po prvním gamu. Já bych tam asi nahnal deblistu, ale ono je to složité, když musíte dodržovat, kdo je v týmu jednička, dvojka. Kapitán moc jiných možností neměl, ale tohle diváci nevěděli a nechápali to. A ta rychlost, s jakou skončil? Změny se obvykle dělají na konci ročníku. Nový předseda svazu Kotrba se rozkoukává, ale tohle tedy vyřešili poměrně tvrdě.

3. Je to dobré řešení. Bude tam respekt, úcta. Je pravda, že Jarda už vlastně nejezdil na grandslamy, a to by kapitán měl. Petr Pála jako kapitán ženského týmu je na každém.

VLADISLAV ŠAVRDA (DC kapitán 1995-98)

1. Nehodlám to nějak kritizovat. Sejdou se nepříznivé okolnosti, je z toho průšvih. A rozpoutá se aféra. Ze singlistů byl přitom v pořádku jedině Jakub Menšík. Už je to taky jiný systém než za dob Štěpánka a Berdycha, náročnější. Určitě je lepší mít připraveného pátého hráče, ale nijak bych to nedramatizoval.

2. To bych nerad komentoval. S Jardou Navrátilem se známe desítky let, ale určitě bych si dovedl představit důstojnější odchod. Odvedl za těch 18 let obrovskou práci, klobouk dolů.

3. Když se začalo mluvit o nástupci, tak jsem čekal, že to bude buď Berdych, nebo Štěpánek. Tomáš (38 let) bude mít věkově blíž k těm klukům kolem dvaceti. Byl to nesmírně kvalitní světový hráč, v Davis Cupu odvedl obrovské výkony. To je velké plus.

JAN KUKAL (DC kapitán 2000-02)

1. Skreč po prvním gamu v historii Davis Cupu nepamatuju… Na druhou stranu musím říct, že já tenhle systém soutěže vyloženě nemám rád. Proč je jedna skupina v Číně, která tam ani nehraje? Jsou v tom velké peníze, ale tohle je přece katastrofa.

2. Před lety jsem bral až šest hráčů. I ty, co pak nebyli v týmu. Společný trénink během toho týdne je dobrý, i když chápu, že Navrátil spoléhal na kluky, co kvalifikaci vyhráli loni. To řešení o jeho výměně mi ale přišlo trochu šité horkou jehlou. Mohli počkat, pak jeho nástupce představit na oficiální tiskovce. Je to divný způsob. Ale zažil jsem i horší…

3. V naší historii je to po Honzovi Kodešovi náš nejúspěšnější daviscupový hráč (bilance 50:17). Třeba Ivan Lendl hrál Davis Cup nerad. Zato Kodeš byl na něj specialista a podobně to je u Berdycha, který dělal v každém zápase dva body. Takže zkušenosti má, hráč to byl špičkový. Sice byla přeskočena generace Jirky Nováka se Štěpánkem, kolem kterého by asi bylo víc rozruchu. Ale Berdych je správná volba. Byť je trochu introvert. Nemá moc trenérské praxe, i když s Lehečkou si tuhle roli taky lehce vyzkoušel. Překvapilo mě, jak ho dokázal povzbuzovat a byl aktivní. Mezinárodně je to velice známá postava a kapitánství by mu mělo sedět.