Hlavní obsah

Dál to nejde, končím! Věta, která se letos šíří Wimbledonem jako mor

Sláva vítězům, čest poraženým. Pro letošní Wimbledon platí zvolání: Sláva všem, kteří zápas dohrají. Nejslavnější tenisový turnaj není začarovaný jenom deštivým počasím, ale také nedohranými duely z důvodu zranění. I když oba faktory spolu souvisí. Na kluzkém kurtu se nejde pro zdravotní trable daleko.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Madison Keysová svůj předčasný odchod z wimbledonské trávy obrečela.

Článek

Z turnaje na turnaj, z povrchu na povrch. Tělo tenisty pláče. Zápasů přibývá, bílý sport je rok od roku fyzicky náročnější. S nadsázkou řečeno, vítězí ten, kdo má lehčí zranění, popřípadě silnější práh bolesti a lepší psychickou odolnost. A vězte, že leckteré rentgenové snímky hráčů byste vidět nechtěli. Zdravotní problémy se týkají prakticky všech známých jmen a ovlivňují jejich výkony na kurtu. Žádné kolo nebylo odehráno kompletně, respektive do závěrečného míčku.

V pavouku Wimbledonu 2024 se u konečného výsledku již osmkrát objevila zkratka scr. Tedy skreč.

Nejbolestivěji se odstupovalo Madison Keysové. V osmifinále ji seděla na lopatě Jasmine Paoliniová. Jenže při svém vedení 5:2 ve třetím setu si poranila stehno. Tak fatálně, že se na kurtu nemohla pohybovat. Nechala dojít stav na 5:5 a v dešti slz opouštěla travnatý dvorec. V tom stavu nebyla schopna slova, tak to za ni vzala soupeřka.

„Je mi Madison líto. Ukončit zápas takovým způsobem je nešťastné. Cítím se kvůli ní smutná. Není snadné takto vyhrát,“ povídala upřímně Paoliniová.

Keysovou napodobila ve stejné fázi ženské dvouhry Anna Kalinská. V prvním setu vedla nad Jelenou Rybakinovou 3:1, ovšem po devíti prohraných gamech v řadě zápas odevzdala kvůli zranění zápěstí.

Neúplný program se nevyhnul ani vyhlíženému souboji o semifinále. Našlápnutý Alex De Minaur si brousil zuby na skalp Novaka Djojoviče. Kvůli zranění kyčle v osmifinálovém zápase s Arthurem Filsem hodil předčasně ručník do ringu.

„Tohle je samozřejmě oznámení, které jsem nechtěl udělat. Jsem z toho zdrcený, ale musím odstoupit,“ uvedl několik hodin před utkáním se srbskou legendou De Minaur.

Wimbledonská předčasná konečná
První kolo: Karacev - Kačanov 3:6, 7:6(4), 6:7(11), 0:2
Druhé kolo: Hurkacz - Fils 6:7(2), 4:6, 6:2, 6:6 (8:9)
Druhé kolo: Kokkinakis - Pouille 6:2, 5:7, 2:5
Druhé kolo: Osorio - Haddad Maia 0:3
Třetí kolo: Krejčíková - Bouzas Maneiro 6:0, 4:3
Třetí kolo: Pouille - De Minaur bez boje, Pouille kvůli zranění nenastoupil
Osmifinále: Dimitrov - Medvěděv 3:5
Osmifinále: Paoliniová - Keysová 6:3, 6:7(6), 5:5
Osmifinále: Rybakinová - Kalinská 6:3, 3:0
Čtvrtfinále: De Minaur - Djokovič bez boje, De Minaur kvůli zranění nenastoupil

Těch předčasně ukončených zápasů mohlo být více. Najdou se však tenisté, kteří se snaží, byť se sebezapřením, dohrát svůj boj do posledního fiftýnu. Jako Alexander Zverev. Nad Taylorem Fritzem měl dva sety k dobru, přesto prohrál. Také jeho limitoval pohyb po uklouznutí na mokré trávě v předchozí bitvě s Cameronem Norriem, kdy si poranil koleno.

„Nebyl jsem stoprocentně v pořádku. Nemohl jsem se pořádně hýbat, nedobíhal jsem kraťasy. Ve čtvrtém a pátém setu jsem měl opravdu velké problémy se servisem. Nemohl jsem se odrazit, abych dal do podání větší sílu,“ lamentoval Zverev.

Letošní Wimbledon přináší i malé osobní tragédie. Thanasi Kokkinakis senzačně ve vstupním duelu udolal v pěti setech Felixe Augera-Aliasiima, aby se vzápětí vzdal Lucasi Pouillemu ve třetím setu. „Všude slyším, jaký jsem rozmazlený spratek, že dostanu zaplaceno jen za to, že nějak odehraju zápas. Ti lidé ale neví, jak to mají tenisté těžké. V týmových sportech, dostanete zaručené peníze, i když jste zranění. Můžete si usnadnit cestu zpět,“ vyjádřil se Kokkinakis pro The Athetic.

Kromě financí za prošvihnuté turnaje z důvodu zdravotních přichází po nějaké době propad na žebříčku. Své o tom ví pohaslá kometa Jack Draper. V loňském roce ho zradilo rameno a jeho pád byl strmější, než sám čekal.

„Tenis je tak brutální sport. Než jsem se zranil, byl jsem čtyřicátý na světě. Jezdil jsem na všechny úžasné turnaje. Po zranění jsem vypadl z první stovky a musel se vrátit na challengery. Žádná šance na divoké karty. Člověk, když se vrací, tak prostě neví, jaká to bude dřina,“ svěřila se britská jednička The Athletic.

Jako vskutku pikantní se ukázalo osmifinále mezi Paulou Badosaovou a Donnou Vekičovou. Obě totiž vůbec nemusely ve wimbledonském pavouku figurovat. Španělce v březnu doktoři oznámili, že její přetrvávající problémy se zády mohou výrazně zkomplikovat její kariéru. A Chorvatka? Ta před několika lety mále skončila s tenisem kvůli kolenu. Podobně na tom byla po loňské dvojité operaci zápěstí domácí modla Emma Raducanuová.

Zraněné tělo tenisty
dolní končetiny 40 %
horní končetiny 25 %,
trup, záda, břicho 20 %
stehno, kyčle, hlava, oko 15 %
zdroj: www.tennisfitness.com

A černé myšlenky se honily také hlavou českému talentu Karolíně Muchové. Zpět na kolotoč nasedla těsně před nejslavnějším grandslamem. Ona je tím zářným příkladem, jak může tenistu postihnout rychlý sešup dolů. Loňská finalistka French Open a semifinalistka US Open, po kterém se vyšplhala na osmou příčku žebříčku WTA, devět měsíců nehrála. „Snažila jsem se na to nemyslet, ale jakmile mi řekli, že budu potřebovat operaci, dostala jsem strach. Zápěstí je totiž pro tenistu opravdu složité,“ vzpomíná na krušné chvilky Muchová.

V Londýně ji poslala v nejkratším možném termínu na letadlo zmíněná Badosaová. Alespoň bude mít více času připravit se na olympijské hry, kde bude žhavým českým želízkem.

Související témata: