Hlavní obsah

Trápení bývalé světové jedničky: Ovlivnil mě porod, nejsem sama sebou

Ne a ne najít svoji ztracenou tvář. Ono je také nutno připomenout, že si nastavila až příliš vysokou laťku. Japonská tenistka Naomi Ósakaová čtyřikrát zvedala nad hlavu vítěznou trofej na grandslamových podnicích. V nejlepším kariérním věku se ale rozhodla pro mateřství, návrat na kurty po narození dcerky se však bývalé světové jedničce výsledkově nedaří.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Naomi Ósakaová se po návratu z mateřské nemůže chytit.

Článek

Na rozjetý kolotoč jménem WTA Tour naskočila zpět letos v lednu poté, co se jí v červenci 2023 narodilo první dítě, dcera Shai. Zatím se šestadvacetileté ženě motá hlava. Ne z dalšího těhotenství, ale z pořádné jízdy. Na žádném ze čtrnácti turnajů, na kterých startovala, se neprodrala přes čtvrtfinále. Navíc na olympiádě se v pavouku ani neohřála.

Zaznamenala i světlejší chvilky, když například ve druhém kole Roland Garros cuchala nervy své nástupkyni na trůnu. Igu Šwiatekovou donutila ke třem setům. Celkem po návratu odehrála 35 zápasů s mírně kladnou bilancí 19:16. Pro zajímavost, dvakrát si vylámala zuby na Karolíně Plíškové, i když hvězda dalšího bývalého absolutního topu pohasíná.

Japonka naposledy zapsala nejhorší výsledek roku, když na turnaji v Cincinnati vypadla už ve druhém kole kvalifikace. Nestačila na domácí Ashlyn Kruegerovou.

Po tomto brzkém vyřazení měla svého času nejbohatší sportovkyně světa čas na přemýšlení a své bolavé nitro otevřela celému světu.

„Mým největším problémem v současnosti nejsou prohry, ale pocit, že se necítím jako ve svém těle,“ napsala Ósakaová na svůj Instagram.

„Je to zvláštní, míjím míče, které bych měla normálně odehrát. Dávám menší rány než dříve. Uklidňuji ale sama sebe a snažím se povzbuzovat: To je v pořádku, jde ti to skvěle. Jen se musíš přes to přenést a bojovat dál. Musím ale přiznat, že je to opravdu vyčerpávající. Vnitřně se slyším křičet: Co se to sakra děje?!“

Jak se říká, všechno špatné je pro něco dobré.

„Zvláštním způsobem jsem si začala vážit proher. Ke sportu zkrátka patří. Člověk se z nich musí poučit a pak netrpělivě čekat na další možnost je odčinit.“

„Letos jsem odehrála jen pár zápasů, ve kterých jsem se konečně cítila jako sama sebou. Vím, že jich bylo málo kvůli přechodům z povrchu na povrch. Nicméně jediný pocit, ke kterému bych mohla přirovnat to, jak se právě cítím, je poporodní období. To mě děsí, protože tenis hraji od svých tří let a raketa je mojí prodlouženou rukou,“ krčí rameny Ósakaová.

Na vysvětlenou. Po narození měla mít bývalá jednička deprese.

„Porodem jsem byla ovlivněna. Nemyslím si, že jsem to v té době uměla přesně popsat. Věděla jsem jen, že je to velký přechod. Měla jsem štěstí, že byla nablízku moje máma, která mi hodně pomohla. Ale narození dítěte je velmi dramatická změna,“ zdůrazňuje.

Nebyly to první deprese Naomi Ósakaové. Podrobně své zdravotní trable poprvé popsala poté, co odstoupila z French Open v roce 2021.

Na svém účtu píše, že nechápe ještě jednu věc. „Proč všechno musí být v tenisu zase skoro úplně nové. Vždyť by to mělo být pro mě stejně jednoduché jako dýchání. Ale není,“ konstatuje posmutněle Naomi Ósakaová.

Japonská megastar a vzor všech tamních dětí se může před čtvrtým a závěrečným grandslamem uklidnit. Žádná kvalifikace. Jako dvojnásobná vítězka US Open totiž obdržela od pořadatelů divokou kartu.

Související témata: