Hlavní obsah

České šance na US Open: Wimbledonská královna jde do akce, loňské semifinalistce hrozí prudký pád

Oslnivá aura českého ženského tenisu za oceánem přece jen trochu bledne. Za dobu existence samostatného státu se do finále US Open probojovaly pouze Helena Suková (1993) a Karolína Plíšková (2016). Na trofej pro šampionku ale nedosáhla ani jedna. A co letos? Klání v Corona Parku v newyorském Queensu startuje dnes odpoledne SELČ.

Foto: Profimedia.cz

Karolína Muchová má před sebou těžký úkol. Na US Open obhajuje semifinále.

Článek

Stejně jako loni v něm český tenis vysílá do boje úřadující wimbledonskou šampionku. Markéta Vondroušová (aktuálně zraněná) se před rokem se svou rolí poprala statečně, když postoupila do čtvrtfinále. Letos bude největší pozornost upřena na novou českou královnu z All England Clubu.

Barbora Krejčíková (Australian Open: ČF. French Open: 1. kolo. Wimbledon: Vítězka)

Působivé tažení za titulem z grandslamové trávy osmadvacetiletá hráčka nepotvrdila na olympijské antuce v Paříži, kde ji utavil náročný program v singlu a v deblu. Osmička světového žebříčku to ve Flushing Meadows dotáhla nejdále do čtvrtfinále před třemi lety, loni ale vylétla už v prvním kole s Italkou Bronzettiovou. Formu na betonu si zatím vyzkoušela jen na trénincích, ale porazit na úvod španělskou kvalifikantku Marinu Bassolsovou vypadá jako povinnost.

Linda Nosková (AO: ČF. FO: 2. k. W: 2. k.)

Na třetí pokus vyhrála své premiérové finále na turnaji WTA a do New Yorku přilétla z Monterrey jako 25. na světě, což je její žebříčkové maximum. Otázkou je, jak se na 19leté tenistce projeví 3 a půl tisíce kilometru dlouhá cesta. Los má navíc krajně nepříjemný. Julia Putincevová z Kazachstánu před pár dny v Cincinnati porazila i loňskou vítězku US Open Coco Gauffovou.

Kateřina Siniaková (AO: 2. k. FO: 2. k. W: 2. k.)

Rozehraná musí být slušně, na amerických betonech má za sebou pět tříseťáků, v Clevelandu se protáhla až do semifinále. Los ji ale nepotěšil, s domácí Madison Keysovou (14. na světě) to bude tvrdá zkouška. Víc se od devítinásobné grandslamové vítězky v deblu znovu čeká ve čtyřhře. Stejně jako při triumfu ve Wimbledonu do ní nastoupí s Američankou Taylor Townsendovou.

Karolína Plíšková (AO: 1. k. FO: 1. k. W: 1. k.)

Před osmi lety obětovala olympiádu v Riu a skvěle připravená prosvištěla přes sestry Williamsovy až do finále, kde podlehla těsně Němce Angelique Kerberové. Ze všech grandslamů má bývalá světová jednička v New Yorku nejlepší zápasové skóre (29-11). A z posledních svých šesti startů na největších turnajích právě zde uhrála jedinou výhru. Ve dvaatřiceti od sebe nečeká zázraky, ale na betonu je její tenis tradičně nejsolidnější. Snad se o tom v první rundě přesvědčí i Egypťanka Majar Šarífová.

Marie Bouzková (AO: 1. k. FO: 3. k. W: 2. k.)

Po postupu do finále ve Washingtonu, kde vyřadila i světovou trojku Arynu Sabalenkovou, prohrála v Torontu i v Cincinnati v úvodním kole. Proti německé kvalifikantce Evě Lysové bude ale favoritkou. Zarputilým a vysoce nepříjemným stylem je Bouzková schopná trápit i nejlepší soupeřky, výher nad hráčkami z top 10 má jedenáct.

Karolína Muchová (AO: x. FO: x. W: 1. k.)

Loni v New Yorku oslnila postupem do semifinále, zároveň si ale poranila zápěstí a vynechala podstatnou část nové sezony, ve které dosud sehrála jen jedenáct zápasů (7-4). Před turnajem se Muchové odečítá 770 bodů, což by znamenalo pád až na konec druhé stovky rankingu WTA. Osmadvacetiletá hráčka z pražské Štvanice potřebuje zabrat. Pokud v prvním kole přemůže Američanku Katie Volynetsovou, utká se s vítězkou šlágru mezi světovou desítkou Jelenou Ostapenkovou z Lotyšska a dvojnásobnou vítězkou US Open Japonkou Naomi Ósakaovou.

Brenda Fruhvirtová (AO: 2. k. FO: kval. W: 2. k.)

V sedmnácti si má odškrtnout i dosud nepopsanou newyorskou položku v hlavní grandslamové soutěži. Od Wimbledonu se však talentovaná tenistka potýká s vleklými zdravotními problémy. Na úvod teď bude čelit osmatřicetileté americké veteránce Varvaře Lepchenkové.

------------------------

Jiří Lehečka (AO: 2. k. FO: x. W: x)

Na únavovou zlomeninu obratle, která ho na tři měsíce vyřadila z dění na okruhu ATP, dal zapomenout hned při comebacku v Cincinnati, kde přehrál i světovou pětku Daniila Medveděva z Ruska. Záda drží, forma se dostavila, a tak by s ostříleným Maďarem Mártonem Fucsovicsem rád zaznamenal svou první newyorskou výhru kariéry. Před rokem vypadl ve třech setech s Rusem Aslanem Karacevem.

Tomáš Macháč (AO: 3. k. FO: 3. k. W: 2. k.)

Letos si olympijský vítěz v mixu na všech grandslamech posunul kariérní maxima. V plánu to má i ve Flushing Meadows, kde byl v hlavní soutěži jen před dvěma lety a v pěti setech vypadl v prvním kole s Nizozemcem van de Zandschulpem. Macháčův variabilní tenis by mohl na úvod platit i na sedmatřicetiletého nevyzpytatelného Itala Fabia Fogniniho. Sebevědomí si česká dvojka plánuje zvýšit také v deblu po boku Číňana Čang Č’-čena, s nímž se letos v Melbourne dostali do semifinále.

Jakub Menšík (AO: 2. kolo. FO: x. W: 1. k.)

Před rokem jako sedmnáctiletý si v New Yorku získal respekt postupem z kvalifikace až do třetího kola, kde schytal tvrdý direkt od Američana Taylora Fritze. Český teenager ale neustrnul. Zapustil kořeny v první stovce, hrál finále v Dauhá, letos porazil dva soupeře z top 10. Los byl ale dost nepříjemný - Kanaďan Felix Auger-Aliassime je 19. na světě.

Za jmény v závorce jsou výsledky z předchozích tří grandslamů sezony.