Hlavní obsah

Bojovnice Maruška. Znovuzrozenou Španělku ale Bouzková nezlomila

Sedmé finále, šestá porážka. Ani na betonu ve Washingtonu tenistka Marie Bouzková na celkový triumf nedosáhla, jejím jediným titulem na okruhu WTA zůstává předloňské vítězství v Praze. V neděli proti Španělce Paule Badosaové šestadvacetiletá hráčka dvakrát přerušený zápas zdramatizovala. Prohrála ho ale za dvě a půl hodiny 1:6, 6:4, 4:6.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Marie Bouzková ve finále turnaje ve Washingtonu.

Článek

Jaká škoda, že svůj dosud největší titulový duel česká hráčka neproměnila ve vítězství… Triumf by ji vynesl až do top 30. Původně se přitom zdálo, že Bouzková nemá proti rozjeté soupeřce nárok, ale po přerušení se ve druhé sadě chytla a začala zápas obracet. Jenže na začátku třetího dějství musely hráčky znovu z kurtu kvůli dešti a Španělka se znovu nadechla.

V Paříži se rozdávaly olympijské sady medailí, Bouzková se však do české nominace neprotlačila a soustředila se na individuální posun. Díky postupu do finále poskočila ve světovém žebříčku o sedm míst na 36. pozici. A sebevědomí si upevnila hlavně díky semifinále, v němž přemohla ve třech setech 6:4, 3:6, 6:3 světovou trojku Arynu Sabalenkovou z Běloruska.

„Jen jsem si říkala, abych byla od začátku agresivní, aktivní na nohou a chytila začátek. Docela dobře jsem returnovala, hlavně ve třetím setu. Podařilo se mi taky docela dobře neutralizovat její podání. To mě drželo při životě,“ pochvalovala si Bouzková.

Podobný výkon jako proti letošní vítězce Australian Open se jí ve finále dlouho nedařilo zopakovat. Badosaové sice na úvod utkání vzala servis, ovšem v první sadě pak už nevyhrála ani game, když chybovala hlavně na forhendu.

„Paula je hodně útočná, skvěle podává,“ tvrdila o bývalé světové dvojce Bouzková.

Za stavu 1:1 ve druhém setu bylo utkání přerušeno kvůli hrozbě blesků a po návratu na kurty měl zápas najednou mnohem vyrovnanější průběh. Bouzková ohromnou bojovností v pátém a sedmém gamu odvrátila celkem šest brejkbolů. Sama pak v osmé hře neproměnila tři. Ale v desáté do toho znovu šlápla a využila druhý setbol. Smůla, že pak začalo pršet.

Badosaová vyhrála nad Bouzkovou předchozí dva vzájemné zápasy v Las Vegas 2017 a v roce 2022 v Miami. „Na okruhu je (Bouzková) dlouho, měla by to být bitva,“ tušila správně Španělka, která nakonec ovládla i své čtvrté finále WTA v kariéře. Předchozí tituly získala v roce 2021 v Bělehradě a Indian Wells a v roce 2022 v Sydney.

Loni kvůli zranění klesla až skoro do poloviny druhé stovky světového žebříčku, washingtonské vítězství ovšem Badosaovou posunulo do top 40. „Vítězství si cením víc než jakéhokoli jiného předtím, protože jsem se hodně trápila. Měla jsem pocit, že už nikdy nebudu ve finále. Je to pro mě velmi emotivní. Nyní se cítím opět jako sportovec,“ tvrdila šampionka.

Washington se tak zařadil mezi akce, na nichž se Bouzková probila do titulového souboje, ale ne k trofeji - Monterrey 2020, Melbourne 2021, Guadalajara 2022, Nan-čchang 2023, Bogota 2024…

„Snažila jsem se do toho dát všechno,“ mrzelo Bouzkovou.

Tento týden se má hráčka, které v českém tenisovém prostředí málokdo řekne jinak než Maruška, představit na tisícovce v Torontu, kde v roce 2019 zažila svůj první velký průlom. V semifinále tehdy podlehla až po boji Sereně Williamsové. Na úvod ji teď čeká Brazilka Haddad Maiaová.

Související témata: