Hlavní obsah

Devět stovek na účtu? Indická jednička zažila těžké časy, v Austrálii ale narazila na žílu

Být nejlepším tenistou nejlidnatější země světa a na účtu nemít ani tisíc eur? Tenhle příběh Inda Sumita Nagala vylezl znovu na světlo během Australian Open, kde 137. hráč světa pronikl z kvalifikace do druhého kola. Kromě postupu ho tak mohla hřát i prémie 180 tisíc australských dolarů hrubého (asi 2,6 milionu korun).

Foto: Asanka Brendon Ratnayake, ČTK/AP

Ind Sumit Nagal se raduje z postupu do druhého kola Australian Open.

Článek

„Je to pro mě hodně emotivní,“ připustil Nagal, když ve třech setech vyřadil Alexandra Bublika z Kazachstánu, 27. tenistu ATP. Poprvé od roku 1989 tak Ind na grandslamu porazil nasazeného soupeře.

Šestadvacetiletý Nagal všechny peníze, které vydělal, dává zpět do své kariéry. Trenér, fyzioterapeut, cestování, hotely. Když se pak loni v září podíval na stav svého účtu, měl na něm 900 eur. Kvůli tomu musel na tři měsíce přerušit trénink v německé tenisové akademii Nansel, kde se dlouhodobě připravuje.

„Finanční krize je příběhem asi každého indického tenisty, ale skutečnost, že jednička dvouhry v naší zemi nemá našetřeno dost peněz pro sebe a svou rodinu, jen odhaluje neprospěšný a brutální systém Tour, kde hráči svádějí osamělé boje,“ napsal tehdy deník Indian Times.

„Když se podívám na svůj bankovní zůstatek, mám tolik, kolik jsem měl na začátku roku. Je to 900 eur. Pomáhají mi nadace, ale nemám žádného velkého sponzora,“ líčil Nagal, který za minulý rok vydělal 116 tisíc dolarů hrubého na prize money, ale to mu sotva stačilo na pokrytí nákladů.

„Musím investovat úplně vše, co vydělám. Cítím, že mi chybí podpora, přestože jsem už několik let indickou jedničkou. Jsem jediným hráčem, který se kvalifikoval na grandslamy, jediným hráčem, který vyhrál zápas na olympiádě v Tokiu, ale přesto mě doma neberou,“ posteskl si.

„Když jsem po zranění klesl v žebříčku, nikdo mi nechtěl pomoci, nikdo nevěřil, že bych se mohl vrátit. V Indii je strašně těžké najít finanční podporu. Abych byl upřímný, někdy už nevím, co mám dělat,“ vyprávěl syn učitele, který v roce 2022 podstoupil operaci kyčle a také se několikrát nakazil covidem.

„Rehabilitace trvala šest měsíců. Ale trvalo mi rok a půl, než jsem se cítil v pořádku. Byly to dlouhé dvě sezony. Nemám nic našetřeno. Prostě jsem na mizině,“ tvrdil Nagal a postěžoval si i na vedení indického sportu. „Chybí nám finanční prostředky, chybí nám systém. Pokud bude existovat systém, bude i financování. Čína peníze má. Indů je 1,4 miliardy, takže máme potenciál jako Čína. V Tokiu jsme přitom získali celkem jen sedm medailí a Čína měla 38 zlatých…“

Postup mezi 64 hráčů v Melbourne je tak pro Nagala velkou satisfakcí. Ve druhém kole navíc bude favoritem proti Číňanovi Šang Ťün-čchengovi. A za start ve třetí rundě už je 255 tisíc australských dolarů (3,7 mil. korun).

Související témata: