Hlavní obsah

Světové jedničce hrozí za dopingový nález distanc

Aktualizováno

Hrozí mu tvrdý trest. Světová antidopingová agentura (WADA) vyjádřila nesouhlas s tím, že světová tenisová jednička Jannik Sinner nedostal za dopingový nález na letošním turnaji v Indian Wells žádný zákaz startů. Obrátila se tak na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a požaduje pro Itala distanc na jeden až dva roky. Uvedla to na svém webu.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Italská světová jednička Jannik Sinner na turnaji v Pekingu

Článek

V březnu měl Jannik Sinner během turnaje Masters v Indian Wells pozitivní test na anabolický steroid klostebol. Třiadvacetiletý Ital tvrdí, že zakázanou látku si ve spreji aplikoval na malou ránu na ruce jeho fyzioterapeut a při masážích ji přenesl do jeho těla.

Na rozdíl od jiných případů mu však nebyla ani dočasně pozastavena činnost a celá záležitost se dostala na veřejnost až koncem srpna. Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) mu pouze odebrala body a prize money získané na zmíněném turnaji. Sinner proto mohl startovat i na nedávném US Open, kde získal druhý grandslamový titul. Poprvé se radoval v lednu na Australian Open.

Ital v Indian Wells odevzdal dva vzorky, jež obsahovaly nízké hodnoty metabolitu klostebolu. Po pozitivním testu měl mít automaticky zastavenou činnost, proti čemuž se pokaždé úspěšně odvolal. Při řešení případu nezávislý tribunál ITIA konstatoval, že hráč na porušení antidopingových pravidel nenese vinu ani se nedopustil nedbalosti. Proto mu nezastavil činnost.

WADA se s tímto rozhodnutím neztotožnila a tvrdí, že bylo v rozporu s pravidly. Pro Sinnera chce zákaz činnosti na jeden až dva roky, ale nepožaduje žádné další rušení jeho výsledků, takže titul z US Open stejně jako vítězství na turnajích v Miami, Halle a Cincinnati mu zůstane. „Vzhledem k tomu, že záležitost nyní projednává CAS, nebude se WADA v tuto chvíli dále vyjadřovat,“ uvedla agentura.

Související témata: