Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA EXTRALIGU: To byl rozhodcovský alibismus! Červenka se jen bránil agresorovi, nechápe Antoš

Se startem nové sezony nejvyšší hokejové soutěže v Česku se na Sport.cz vrací videopořad Zaostřeno na extraligu, v němž budeme s renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény týden co týden rozebírat aktuální dění na stadionech. Hostem nejnovějšího dílu byl autor Břitvy na Sport.cz a spolukomentátor České televize Milan Antoš.

Zaostřeno na extraligu 7.10.2024Video: Sport.cz

Článek

Šlágrem nedělního čtyřzápasového programu bylo východočeské derby, a přestože do něj jako favorité vstupovaly Pardubice, vítězství 2:1 v prodloužení slavil domácí Hradec Králové.

„Hradecké nasazení a takové to chtění zápas ovládnout bylo daleko větší než ze strany Pardubic. U Dynama jsem viděl spoustu nedobruslených situací a špatně rozebraných hráčů. Přijde mi, že v organizaci hry Pardubic jsou hrozné chyby,“ říká Antoš a zmiňuje třeba pozdní reakci Zadinových svěřenců při úvodním gólu hradeckého Batny.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. HC Dynamo Pardubice 2:1 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Pardubice pořád považuju za extraligový výkvět a tolik chyb bych opravdu nečekal. Takové chyby mě u špičkového týmu, jako jsou Pardubice, překvapovaly. Kdyby měl Hradec hráče schopné proměňovat vytvořené šance, a Pardubicím skvěle nechytal Will, domácí by rozhodně vyhráli větším rozdílem,“ doplňuje Antoš.

Dynamo se muselo obejít bez zraněných opor Čerešňáka se Sedlákem, přičemž absence klíčového útočníka byla podle Antoše pro Dynamo citelnější ztrátou. „Sedlák by svým pohybem a dravostí na hru Hradce platil. To ale nic nemění na tom, že když máte tolik kvalitních hráčů, měli byste být schopni nahradit jednoho dva vypadlé,“ překvapuje Antoše a poukazuje na aspekty hry, v nichž se Dynamo musí po třech porážkách z posledních čtyř zápasů zlepšit.

„Je to o postavení hráčů, aby byli na správných pozicích. A taky o osobních soubojích, aby přes vás nechodil soupeř jeden na jednoho,“ míní.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Druhá třetina východočeského derby přinesla spíš víc šarvátek než hokejové krásyVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Druhá třetina východočeského derby přinesla spíš než hokej spoustu šarvátek a trvala 50 minut. Rozhodčí v ní udělili celkem 13 menších trestů.

Amtoš soudí, že řízení duelu se hlavním sudím Jeřábkovi s Mejzlíkem vymklo z rukou ve 31. minutě, kdy vyloučili Červenku, přestože o potyčku s Pláňkem nejevil žádný zájem. Ven však šli oba, stejně jako Smejkal, který se jel Červenky zastat.

„Přišlo mi, že druhá třetina byla odpískána v takovém alibismu. Rozhodčí má rozhodovat, a ne alibisticky vylučovat hráče. Třináct trestů ve druhé třetině úplně rozbilo hru, diváci koukali jen na šarvátky a ne na hokej,“ kroutí Antoš hlavou.

Ve východočeském derby to vřelo.Video: Sport.cz

„Pláněk Červenku drží, snaží se mu sundat helmu z hlavy. Je jasně viditelné, kdo je agresor. Červenka se od začátku jen bránil. Nevím, co by měl udělat jinak, aby bylo viditelné, že nechce bojovat. Verdikt rozhodčích by mě jako hráče naštval a vnitřně bych ho těžko kousal a nechápal. Tohle přece nebyl oboustranný zákrok. Jeden se chce prát, druhý ne,“ dodává Antoš.

V pátečním kole se premiérové branky v extralize dočkal sedmnáctiletý útočník Karlových Varů Vojtěch Čihař, o dva dny později na něj navázal stejně starý bek Plzně Jan Skok.

„Pro všechny, kteří mládežnický hokej dělají nebo ho sledují, je to ohromující radost, že se ti kluci prosazují. A podle mě je to i ukázka cesty, kdy manažeři se nakonec začnou vracet jako kdysi k juniorům a dorostencům a dostávat je do hry. Aby ušetřili rozpočet a dostávat je na draft,“ těší Antoše nejen Čihař se Skokem, ale zmiňuje i teprve šestnáctiletého útočníka Adama Novotného, který dostává prostor v královehradeckém dresu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Premiérové extraligové góly sedmnáctiletých Jana Skoka z Plzně a Vojtěcha Čihaře z Karlových VarůVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„U Čihaře někdo může říct, že v lajně s Beránkem a Černochem se to hraje, ale on jim stačí. Hrál s nimi vyrovnanou partii,“ upozorňuje Antoš. V nedělním zápase v Kladně strávil chomutovský odchovanec na ledě přes 22 minut!

„Za takový čas na ledě se Čihař bude muset odvděčovat góly. Je potřeba vydržet. První krize u takto mladých kluků obvykle přichází kolem listopadu, kdy toho mají fyzicky dost a potřebují si trochu odpočinout. Bude záležet na reakci trenérů - jestli je chvíli nechají odpočinout v juniorech, nebo je budou tavit v extralize, která je pro mladé kluky hodně náročná,“ uzavírá Antoš.