Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA EXTRALIGU: Smrtelná kombinace pro Plzeň, trenéři v Hradci na nervy a vzpomínka na Murína

Se startem nové sezony nejvyšší hokejové soutěže v Česku se na Sport.cz vrací videopořad Zaostřeno na extraligu, v němž s renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény týden co týden rozebíráme aktuální dění na stadionech. Hostem nejnovějšího dílu byl autor Břitvy na Sport.cz a spolukomentátor České televize Milan Antoš.

Zaostřeno na extraligu 21.10.2024Video: Sport.cz

Článek

Byla to v neděli v Hradci Králové pořádná divočina. Souboj Mountfieldu s Vítkovicemi (9:7) přinesl nejvíce gólů v extraligovém zápase v novém tisíciletí a jen jedna trefa chyběla k vyrovnání rekordu samostatné nejvyšší soutěže: Kladno - Jindřichův Hradec 13:4 (1993), Kladno - Třinec 7:10 (1995).

„Diváci si museli přijít na své, pro trenéry je to každopádně o nervy. V takovém zápase kouč stojící na střídačce zjistí, že se to možná ani nedá trénovat. Že musí jen čekat, jak to dopadne,“ usmívá se Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Mountfield HK vs. HC Vítkovice Ridera 9:7Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ostravané vedli 2:0, 3:1, pak 6:4, stejně ale z východu Čech odjížděli s prázdnou. „Pro Vítkovice to musí být o to těžší, že jim venku ani sedm vstřelených gólů nestačí na výhru. David Bruk asi zpytuje svědomí, že obrana ve třetí třetině úplně selhala,“ připomíná Antoš čtyři zásahy domácích v závěrečné dvacetiminutovce.

Zatímco Mountfield přistoupil ke změně gólmana už po první třetině, kdy Novotného střídal po třech inkasovaných gólech Škorvánek, vítkovický Klimeš odchytal celý zápas.

„Moc nechápu, proč ho tam nechali. V takovém zápase by asi ke střídání mělo dojít. Nevíme, jestli byl druhý gólman Pařík stoprocentně v pořádku. Každopádně je nezvyklé nevystřídat gólmana, zvlášť když inkasuješ v rychlém sledu po sobě,“ míní Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Vítkovice 6:6 (47. Dmowski)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Utkání přineslo nejeden zajímavý moment. Třeba ten ze 47. minuty, kterým se zápas lámal. Klimeš posunul svou bránu a následně pálil Dmowski už do vychýlené branky. Sudí nejprve rozpažili, po přezkoumání u videa ale gól na 6:6 uznali. Takové řešení hokejová pravidla umožňují od sezony 2021/22.

„Dříve gólmani; třeba zlínský Murín; své brány úmyslně kopnutím do tyčky posouvali. Pár takových situací jsem zažil, a to z obou stran. Za mě je současná změna pravidel v pořádku. Bylo viditelné, že se Klimeš snažil od tyčky odrazit, aby byl rychlejší. Reakce rozhodčích po zhlédnutí videa byla naprosto perfektní,“ chválí Antoš hlavní arbitry Ondráčka s Pilným.

Plzeň v neděli otočila domácí duel s Olomoucí (z 0:2 na 3:2) a vděčí za to hlavně Lukáši Pulpánovi. Pro 39letého obránce přitom šlo o sezonní debut v extralize, do níž má kvůli zraněným plzeňským zadákům Kvasničkovi, Dujsíkovi a Rubinsovi vyřízené střídavé starty z prvoligového Sokolova.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Plzeň - Olomouc, dva góly plzeňského PulpánaVideo: Tipsport Extraliga / BPA

„Byl správný tah hledat někoho, kdo už v Plzni hrál a má v ní zázemí, podhoubí. Prostě někdo, kdo ví, o čem to v Plzni je. Lukáš Pulpán se nabízel a ukázal, že pořád na extraligu má a může ji hrát,“ soudí Antoš. Zároveň si však nemyslí, že by poslední celek extraligové tabulky byl po skalpu Kohoutů z nejhoršího venku.

„Plzni to může psychicky pomoct, ale je to strašně málo, aby se (dlouhodobě) posunula. Obávám se totiž, že její útok je tak slabý, že není schopný vzdorovat a dávat góly,“ naráží Antoš na fakt, že Západočeši vstřelili za 13 kol jen 21 gólů a mají pouhé dvě tříbodové výhry.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Škoda Plzeň vs. HC Olomouc 3:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Dobře nehrají hráči, kteří by hrát měli. Plzeň bude muset najít a složit jakýkoliv nový útok, který by jí pomohl začít dávat góly. Je jedno, jestli někoho vytáhnou z Maxa ligy nebo od konkurence z extraligy. Ale složit druhou třetí lajnu, které se bude dařit a pomůže týmu.

Protože útok hraje špatně a nedává góly, což je smrtelná kombinace,“ prohlásil Antoš.

Řeč došla i na Třinec, který sice v neděli urval dva body proti vedoucímu Litvínovu, na plný bodový zisk ale Oceláři v extralize čekají už pět zápasů. A v tabulce jsou až jedenáctí.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Oceláři Třinec vs. HC VERVA Litvínov 3:2 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Antoš míní, že velkou ztrátou je pro mistry odchod Voženílka, zraněný Růžička a Jeřábek, který se po vážném zranění vrátil do zápasů až minulý týden.

„U Třince není tak výrazná souhra a celková spolupráce hráčů. Celkově je to hrozně rozhozené, organizace hry není taková. A to je ten hlavní kámen úrazu. Je nezvyklé, že je Třinec takhle nízko a má takový problém vyhrávat zápasy,“ překvapuje Antoše, který však o Oceláře nemá strach a je prý jen otázkou času, kdy se z krize vyhrabou.