Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA EXTRALIGU: Šlégr kritizuje Pardubice, u Komety bez lídra by se nedivil Zábranskému na střídačce

Aktualizováno

Se startem nové sezony nejvyšší hokejové soutěže v Česku se na Sport.cz vrací videopořad Zaostřeno na extraligu, v němž budeme s renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény týden co týden rozebírat aktuální dění na stadionech. Hostem nejnovějšího dílu byl člen Triple Gold Clubu a bývalý vynikající obránce Jiří Šlégr.

Zaostřeno na extraligu 30.9.2024Video: Sport.cz

Článek

Šlágrem uplynulého kola byl střet Pardubic se Spartou, který jednoznačně vyzněl ve prospěch hostujících Pražanů (0:4).

„V očích pardubických hráčů jsem neviděl hlad po vítězství. Po inkasovaných brankách na mě působili dojmem, že už zápas chtějí jenom dohrát. To nevypadá dobře a ani fanoušek to nepřijme,“ říká Šlégr, podle kterého Dynamu citelně chybí zraněný útočník Lukáš Sedlák.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Sparta Praha 0:4Video: Tipsport Extraliga / BPA

Přitom podobně bezkrevný výkon už Východočeši podali týden předtím v Českých Budějovicích, kde inkasovali dokonce šestkrát.

Foto: David Taneček, ČTK

Kryštof Hrabík ze Sparty měl v souboji nad Liborem Hájkem navrch.

„Pokud takhle Pardubice budou hrát a myslet si, že se to vyhraje samo, může se jim stát, že za chvilku budou v polovině tabulky, nebo níž. A to už pak z pozice generálního manažera nebo majitele klubu rozhodně musím konat. Investoval jsem spoustu peněz do kvalitního týmu, a jestliže tým nehraje, musí se v kabině udělat nějaký vítr,“ předpokládá Šlégr, že Petr Dědek by jen nečinně nepřihlížel, pokud by se takové výkony pravidelně opakovaly.

Naopak pro Spartu má třiapadesátiletý bývalý reprezentační bek slova chvály. Navzdory tomu, že nastoupila bez osmi zraněných či nemocných hráčů (včetně tahounů Řepíka, Sobotky, Horáka, Kempného a dalších), v minulém týdnu vyhrála i třetí venkovní duel.

„Marodku vidím jako klíčový faktor, ale v pozitivním smyslu. Přišli noví hráči, mladá krev, a je vidět, že chtějí zabojovat o triko ve Spartě. Viděl jsem obrovský hlad po vítězství,“ všiml si Šlégr a rovněž chválí sparťanské přesilovky (v Pardubicích využila tři) a zejména práci Kryštofa Hrabíka v nich v předbrankovém prostoru.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Sparta 0:2 (31. K. Hrabík)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Sparťanský gólman Josef Kořenář vychytal už třetí čisté konto v řadě (čtvrté v sezoně), jeho aktuální neprůstřelnost už je dlouhá více než 191 minut.

„Při zranění Jakuba Kováře věděl, že má obrovskou šanci to uchopit. A on ji chytil za pačesy. Nejenže má už čtyři nuly, ale za šest zápasů inkasoval jen šest branek, což je obdivuhodné. Pokud puk vidí, tak ho chytí, a to Spartě dodává obrovské sebevědomí,“ říká Šlégr o gólmanovi, který ve Spartě načíná třetí sezonu.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Zákroky sparťanského brankáře Josefa KořenářeVideo: Tipsport Extraliga / BPA

A Šlégr cítí, že nyní bude dostávat větší prostor v brankovišti než v předchozích dvou sezonách. Když vidíme Kořenářovy výkony, tak přichází jeho čas, kdy by se mohl stát plnohodnotnou jedničkou Sparty. Mít takhle dva silné brankáře je obrovský bonus do play off, zvlášť když Kovář s Kořenářem spolu dobře vycházejí i mimo led,“ ví Šlégr, podle kterého si Kořenář říká o reprezentační pozvánku na některý z turnajů Euro Hockey Tour.

Na čele extraligové tabulky se - ke Šlégrově obrovské radosti - vyhřívá Litvínov. Ten za šest kol neztratil ani bod, což se v samostatné extralize před ním ještě nikomu nepovedlo.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Olomouc vs. HC Verva Litvínov 1:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Nádhera! Litvínov první, co víc si jako patriot můžu přát? Takový začátek jsem rozhodně nečekal. S Abdulem a Kirkem odešlo spoustu gólů a Litvínov opustili i další hráči,“ říká Šlégr a zmiňuje i letní odchody obránců Jakse, Šaldy či Demela.

„Čekal jsem, co nastane. Přišel Jared McIsaac, kterého prakticky nikdo neznal, a on vede bodování obránců celé extraligy a spolu s Ondřejem Kašem i litvínovskou tabulky produktivity,“ oceňuje 24letého kanadského zadáka.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Zleva David Kaše, Ondřej Kaše a Nicolas Hlava z Litvínova

Hlavní příčinu litvínovského tažení ale Šlégr vidí v Ondřeji Kašem. Litvínov po letech zase sehnal lídra do kabiny, jakým byl dřív Martin Ručinský. Je vidět, že Ondra Kaše kabinu zvládá a dokáže v ní udržet chemii. Kdyby někdo vybočoval, hned mu to řekne. Navíc je klíčový i na ledě, každý zápas boduje. Má v sobě chuť a je vidět, že ho hokej baví a užívá si ho,“ míní Šlégr a vypichuje i vyrovnané brankářské duo Tomek - Zajíček.

Velké starosti má naopak Kometa, která je s pěti body předposlední a jen s osmi vstřelenými brankami je nejhorší v extralize.

„V brněnské kabině se rozhodně bude muset něco stát. Jejich herní projev je z mého projevu mdlý, není tam pohoda. Jak je Litvínov dneska možná schopen dát i gól z kabiny, tak hráči Komety se netrefí ani z brankoviště. Je na trenérském týmu, jak se s tím popere a jak nastaví jinou psychologickou politiku,“ zmiňuje Šlégr i trenéra Komety Kamila Pokorného.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Škoda Plzeň vs. HC Kometa Brno 3:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Hodně těžce musí současné výkony i výsledky Komety kousat Libor Zábranský. Šlégra by proto ani nepřekvapilo, kdyby se majitel Komety v nejbližších zápasech objevil na střídačce. Tak jak to v minulosti učinil i několikrát.

„Vůbec bych se tomu nedivil. Libor je člověk, který hokej hodně prožívá a miluje ho. Rozhodně mu není lhostejné, jak teď Brno hraje,“ uvědomuje si Šlágr a snaží se najít příčiny brněnského trápení.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Kometa Brno vs. HC Olomouc 1:4Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Otázka je, jestli má Kometa dostatečně silného lídra v kabině - jako ho má Litvínov v Ondrovi Kašem. Někoho, kdo by dokázal kluky přesvědčit, že to teď vezme na sebe a aby šli spoluhráči za ním. Já tam teď nikoho takového nevidím. Netáhnou za jeden provaz,“ soudí Šlégr.

„Nevytvářel bych paniku, ale dokážu si představit, že už se o změnách (v hráčském kádru) v brněnských kancelářích mluví, kdyby to takhle mělo pokračovat. Něco by se muselo stát,“ uzavírá Šlégr.