Hlavní obsah

Tým na zlato. Rulík ze své cesty neuhnul a zavřel pusu kritikům, titul je pro něj satisfakce

Čeští hokejisté jsou po čtrnácti letech mistry světa. „Zní to až neuvěřitelně,“ připouští v podcastu Za mantinelem redaktor Sport.cz Matěj Vybíral, který společně se šéfredaktorem Martinem Kézrem rozebírá cestu národního týmu za nečekaným zlatem. Před domácím šampionátem věřil výběru Radima Rulíka málokdo. Kouč české reprezentace ale i přes kritiku věřil své vizi, neuhnul z ní, a teď si velký triumf o to víc vychutnává.

Podcast Za mantinelem po zlatém úspěchu českých hokejistů na domácím mistrovství světaVideo: Sport.cz

Článek

Před turnajem čelil velké vlně kritiky a ocitl se pod obrovským tlakem. Radim Rulík ale vypnul internet, soustředil se jen na svou práci a nyní je trenérem mistrů světa. „Zaslouží si naprostou jedničku s hvězdičkou,“ smekl Kézr.

A se zlatou medailí na krku musel „zlým jazykům“, jak sám zmiňoval, trochu zavřít pusu. „Vychutnával si, že dokázal, že jeho volba byla správná. Některým kritikům to dával sežrat,“ líčil Vybíral. „Nemůžeš se mu divit. Je to pro něj určitá satisfakce, když neustále čelil pochybnostem,“ poznamenal zkušenější z kolegů.

Oslavy, ať si teď užijí hráči, oni si to uhráli. Já si dám pivo, říká Radim Rulík. Video: Sport.cz

Zásadní podle něj bylo, že navzdory pochybnostem stále trval na svém. „Už před turnajem jsme říkali, že si to dělal hodně složité tím širokým výběrem. Ale byl přesvědčený o své cestě,“ popisoval Kézr.

Sám trenér ale takřka odmítá mluvit o své práci a skromně dává veškerý kredit hráčům. Oba experti tak vypíchli pár hokejistů, kteří z týmového pojetí českého výběru vyčnívali. Nemohli vynachválit brankářskou jedničku Lukáše Dostála. „Spoluhráčům dodával klid nejen jistými zákroky, ale i svou psychikou. Nebyly na něm znát žádné emoce,“ mínil Vybíral.

Národní hrdina? Neřekl bych, odmítá poklony Lukáš Dostál. Je to zásluha všech!Video: Sport.cz

Z obránců vyzdvihli Radka Gudase a také třineckého Tomáše Kundrátka. „Za mě nejlepší český bek a asi jedno z největších překvapení,“ uznal mladý novinář. Z útočných řad pak chválili například Martina Nečase. „Před šesti lety do Kodaně přijel jako ušoun,“ usmál se Kézr, který připomínal první a do současného šampionátu i poslední turnaj forvarda Caroliny v národním týmu.

„Už na tehdejším mistrovství mu nechyběla rychlost, ale teď vyzrál v naprosto komplexního hokejistu. Má všechny přednosti správného útočníka. Rychlost, střela, přehled. Jeho příjezd byl kauf. A pomohlo mu, že po příletu Pastrňáka na něj nebyla směřována taková pozornost a takový tlak,“ říkal Vybíral.

Sestřih finále MS Švýcarsko - ČeskoVideo: Česká televize

Oba redaktoři v podcastu Za mantinelem rozebírali i klíčové faktory celého týmu v cestě za zlatem, neuvěřitelnou atmosféru na domácím šampionátu a zmiňovali, jak nyní celý český hokej potřebuje tento úspěch uchopit a co nejvíce vytěžit.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: