Hlavní obsah

Přímý sestup není pro klub úmrtí, chce Hadamczik přesvědčit extraligu

Ve čtvrtek oslaví dvaasedmdesáté narozeniny. Do důchodu se ale nechystá. Naopak, jsou před ním čtyři roky usilovné práce. Alois Hadamczik byl na sobotní konferenci Českého hokeje zvolen staronovým prezidentem. „Tahle práce mě baví, a dokud to tak bude, tak budu makat dál,“ říká v našem speciálním vydání podcastu Za mantinelem. Vyzpovídal ho šéfredaktor Sportu.cz Martin Kézr.

Za mantinelem s Aloisem HadamczikemVideo: Sport.cz

Článek

Hadamczik neměl v přímé volbě protikandidáta a 15. června byl podruhé zvolen šéfem hokejového svazu. „Za ty dva roky ve funkci se nám toho hrozně moc dobrého povedlo,“ hodnotí první zkrácený mandát bývalý reprezentační trenér. „Už to ve svém věku nemám zapotřebí, ale hokej mám rád a chci to dělat pro něj.“

Tentokrát ho čeká čtyřleté funkční období. Hlavním cílem je prosadit přímý sestup z extraligy a zrušení baráže. Nejvyšší hokejová soutěž v Česku je ale řízena Asociací profesionálních klubů, nikoliv svazem. „Páky na extraligu nemám žádné a ani bych je nechtěl mít. Jde ale o to, přesvědčit APK, že národ žádá přímý sestup jako tu nejspravedlivější cestu,“ připomíná hlas veřejnosti Hadamczik.

„Měla by vyhrát ta sportovní stránka věci, samozřejmě je pak potřeba zabezpečit sestupujícímu týmu podmínky, aby se třeba za rok mohl vrátit zase zpátky, ale ta soutěž musí být otevřená. Když někdo za 52 kol skončí poslední, tak to přece není úmrtí. Ten tým sestoupí, ale pak se může vrátit zpátky.“

Ne každý klub z první ligy ale může na extraligu pomýšlet. „I kdyby se to povedlo prosadit, tak se to uzamkne na třeba tři týmy z extraligy a tři týmy z Chance ligy, které mají reálnou šanci postoupit nebo sestoupit,“ připomíná zkušený trenér podmínky, které musí kluby splňovat. „V první řadě musí mít tým, který chce do extraligy, stadion, který bude splňovat technické parametry, musí mít určitě všechny soutěže mládeže, bez toho to nejde,“ upozorňuje Hadamczik.

Trenérské práce si musíme vážit

Jedním z propíraných bodů v hokejovém prostředí je i vyúčtování domácího šampionátu mužů. „Ještě to není spočítáno do detailu, ale už dneska víme, že zisk bude přes 400 milionů korun. A já garantuji, že peníze budou transparentně rozděleny,“ ubezpečuje prezident Českého hokeje. „Bude to závazně podepsáno, aby všechny kluby a soutěže věděly, kolik a jak dlouho budou ty peníze dostávat. Protože pořádek dělá přátele.“

Dalším cílem práce hokejového svazu je pak i rozvoj mládeže. „My se teď zaměříme hlavně na nábor malých dětí, máme iniciativu Pojďte hrát hokej. Pro malé kluby, kde ty děti začínají, je i sto tisíc hodně peněz a to si třeba velké kluby vůbec neuvědomují,“ vysvětluje Hadamczik snahu podpořit i menší kluby z menších měst. „Chceme je i kontrolovat, protože trenérská práce už musí být vážená a i náležitě finančně ohodnocená.“

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Volební konference Českého hokeje, 15. června 2024, Praha. Prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik.

Zaměřit se svaz pod vedením staronového prezidenta hodlá i na juniorskou mládež. „Chceme mít silnou juniorkou, aby i mladí kluci mohli nakukovat i do kabiny áčka. To zabudování je strašně důležitá záležitost,“ je přesvědčen trojnásobný medailista z mistrovství světa.

Změny mají nastat i v mládežnických soutěžích. „Určitě to chceme upravit podle světového formátu. Jsme jediná země v Evropě, která nemá ligovou soutěž pro kategorii U16, a pak nám ti kluci odchází do ciziny,“ připomíná dlouhodobý problém mládeže Hadamczik.

Bývalý trenér sice na pozici prezidenta zůstává, změny ale nastaly ve výkonném výboru. Do jedenáctičlenného týmu bylo zvoleno šest nových tváří. „Jsou sice noví ve výkonném výboru, ale znalí hokejové prostředí. Já je znám moc dobře, jsou to pracovití lidé,“ říká o svých nových spolupracovnících Hadamczik. „Jsem prezident celého hokejového hnutí. A je jednoznačným cílem, abychom táhli za jeden provaz, všichni za Český hokej.“

Ve speciálním rozhovoru se Hadamczik den před svými dvaasedmdesátými narozeninami ohlédl i za dvouletým funkčním obdobím, které vyvrcholilo úspěšným šampionátem v Praze. Český tým získal zlato pod vedením Radima Rulíka, pro kterého to byla první seniorská reprezentační akce. Změnu na pozici hlavního trenéra inicioval loni právě Hadamczik.

„Chtěl jsem odvolat trenéra Jalonena, protože pod jeho vedením to nebyl český hokej,“ říká rozhodně. „Jsem rád, že se to povedlo, protože to, co jsme teď předváděli, byl český hokej. Byla tam chytrost a vyplatilo se to,“ říká o zisku titulu mistrů světa.

Řeč došla i na zastoupení parahokeje a ženského hokeje ve výkonném výboru, ocenění Romana Červenky, vyhlášení Zlaté hokejky i na otázku nového titulárního partnera první ligy.

Aktuální hokejové události pod drobnohledem redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Za mantinelem třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: