Hlavní obsah

Asi nesmíte být nejlepší střelec ligy, abyste byl v nároďáku, říká Šmicer

Na nedávném Euru chyběla českému týmu odvaha i kvalita v ofenzivě. I proto Vladimíru Šmicrovi chybí v nominaci na nadcházející duely v Lize národů (v sobotu v Gruzii, v úterý s Ukrajinou) nejlepší ligový střelec Jan Kliment. Ten po příchodu do Olomouce chytil druhý dech, v nové sezoně už nastřílel 7 gólů. „Rád bych ho tam viděl. Dává góly pravou, levou, hlavou. Má formu, lepí mu to,“ říká vicemistr Evropy z roku 1996 v novém díle podcastu Šmíca z voleje na Sport.cz.

Šmíca z voleje: Před Euro Jurečka, teď Kliment. Nároďák asi nechce nejlepší střelce, říká ŠmicerVideo: Sport.cz

Článek

„Asi nesmíte být nejlepší střelec ligy, abyste byl v nároďáku. Venca Jurečka taky nejel na Euro a byl králem střelců v lize v minulé sezoně. Bohužel kluci-útočníci, co hrají v zahraničí, nejsou ve svých klubech v základu. Nemají pak sebevědomí. Když ho nemají v klubu, nemůžou ho mít ani v nároďáku,“ dodává Šmicer.

Naopak je příjemně překvapený účastí čtyř českých klubů v pohárové Evropě. „Jen mě mrzí, že Slavia nepřešla přes Lille do Ligy mistrů, odvetu odehrála fantasticky. V Lize mistrů je teď šestatřicet týmů, což je hodně. Bylo by dobře, aby ji český mistr hrál pravidelně,“ podotýká Šmicer.

Góly Jana Klimenta v utkání proti OstravěVideo: LFA

Přestože jedním z osmi soupeřů Sparty v Champions League, která se bude hrát podle nového formátu, je možná nejlepší mužstvo světa Manchester City, Šmicer ji dopředu nezatracuje. „Jasně, na Liverpoolu loni Sparta nedopadla dobře, bylo to pro ni vystřízlivění. Hrát úplně na férovku s takovými soupeři prostě nejde. Na City ale sehrála před lety skvělý zápas Plzeň, třeba se to povede i Spartě,“ uvádí Šmicer.

Při sledování sestřihů víkendového kola Chance ligy se zarazil nad dvěma verdikty rozhodčích. Nad pouze žlutou kartou pro pardubického Lurvika za ostrý skluz na kotník slávisty Provoda a nepotrestaný tygří skok libereckého Kayonda na unikajícího plzeňského Jirku, kterého málem vysvlékl z trenýrek.

„Provod měl štěstí, že nedostal ránu na stojnou nohu. Za takové zákroky by se mělo stoprocentně vylučovat,“ tvrdí vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem (2005). „A chvat v Liberci? Asi když ho nezatahal za dres, ale za trenky, tak to není faul,“ doplňuje s úsměvem Šmicer.

Dva ostřílení fotbalisti, Vladimír Šmicer a Robert Neumann, rozebírají aktuální fotbalové dění.

Pusťte si Šmícu z voleje třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Související témata: