Hlavní obsah

Nejsem si jistý, že by sparťani Bořilovi návrat přáli, myslí si Šmicer

Necelý den po remíze s Ukrajinou (1:1), která vystřelila fotbalovou reprezentaci na první místo skupiny v Lize národů, vyklepnul Vladimír Šmicer trenéra Ivana Haška v padelu. „Háša hrál se synem, já s Patrikem Bergrem, dostali čtyři nula na sety. Háša hned po zápase volal Honzovi Kollerovi, který je v padelu vynikající, aby šel hrát příště s ním. Ale co se týká fotbalu, určitě se teď Hášovi dýchá líp,“ říká s úsměvem vicemistr z roku 1996 v novém díle podcastu Šmíca z voleje na Sport.cz.

Šmíca z voleje: Nejsem si jistý, že by sparťani Bořilovi návrat přáliVideo: Sport.cz

Článek

Někdejší reprezentační útočník přiznává, že po propadáku v Gruzii zkraje září si pro sebe říkal, co s tím bude Hašek dělat. „Převzal tým na začátku roku, pak s ním absolvoval Euro, které nedopadlo dobře. Když pak čekal, že se věci začnou měnit k lepšímu, dostal nároďák čtyři góly v Gruzii. Strašný. Věřme, že se teď našla vítězná formulka, že reprezentace bude přinášet fandům lepší chvilky,“ přeje si Šmicer.

Podle něj měl Hašek jedinou šanci, jak se dostat z bahna. A sice nasadit hráče s formou, kteří ve svých klubech pravidelně nastupují, a přestat sázet na jména. „Kluci, co teď v nároďáku začínají, dodávají týmu energii. Červ, Chorý, Vitík, Šulc… Strhnou pak i starší hráče, kteří pozvánky do reprezentace už berou jako samozřejmost,“ podotýká Šmicer.

Klobouk smeká před obráncem Slavie Janem Bořilem, který ještě před rokem a půl uvažoval o konci kariéry. Dokázal překonat dlouhodobé zranění, stal se znovu klíčovou oporou Slavie. Nyní má za sebou úspěšný návrat do reprezentace. Dočkal se obdivu například i od kovaného sparťana, bývalého stopera Tomáše Řepky.

„Nejsem si ale jistý, že by všichni sparťani Bořilovi návrat do reprezentace přáli,“ směje se Šmicer. „Když mi Honza před časem říkal, že má problém s chrupavkou, pomyslel jsem si, že tohle je konec. Navíc se už pohyboval u lavičky Slavie, vypadalo, že se stane členem realizačního týmu. Teď hraje těžké zápasy co čtyři dny. Nechápu, jak tohle dělá,“ klaní se vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem Bořilovi.

Podle Šmicera muselo být pikantní setkání Bořila s bývalým kapitánem Sparty Ladislavem Krejčím v národním mužstvu. „Honza je jakýmsi symbolem odporu vůči Spartě, s Láďou Krejčím se drželi před rokem v derby pod krkem. Kluci v nároďáku si z toho museli dělat srandu. A čekali, co bude. Jako za naší éry, kdy si vyměnili manželku Honza Koller s Pavlem Horváthem. Přišli jsme na první sraz a čekali jsme, co bude. Proběhlo to ale v pohodě, Horvi situaci vtipně oglosoval. Řekl, že ji Honzovi přeje,“ směje se Šmicer.

Přiznává, že ani v nejlepších dobách české reprezentace se slávisté se sparťany nemuseli. „Že bych před stříbrným Eurem v Anglii miloval Frýďase (Martin Frýdek) nebo Koubise (Petr Kouba), to ne. V průběhu turnaje už to bylo o něčem jiném. Rivalita na srazech byla znát, což je přirozené. Nejde nic lámat přes koleno. Na hřišti na to ale potom zapomenete. Ano, Pavla Řeháka na srazu se sparťany si představit nedokážu. Ale i on by si musel najít cestu,“ uvádí Šmicer, který se v novém díle podcastu vyjadřuje také k momentální nepříznivé situaci útočníka Patrika Schicka.

Dva ostřílení fotbalisti, Vladimír Šmicer a Robert Neumann, rozebírají aktuální fotbalové dění.

Pusťte si Šmícu z voleje třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Související témata: