Hlavní obsah

Sparťan Laci si s páskou hraje na Brazilce, nechápe Šmicer

Možná napíše na UEFA. Bývalý reprezentační útočník Vladimír Šmicer je mrzutý z posuzování centimetrových ofsajdů, které nejmodernější technologie dokážou odhalit. „Zvažuju, že napíšu na UEFA. Navrhnu, aby nešlo o ofsajd, když hráč dá gól částí těla, která v momentě přihrávky v ofsajdu nebyla. Například, pokud by byl v ofsajdu ramenem, ale gól by vstřelil nohou, která v ofsajdu nebyla, gól by platil,“ říká vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem z roku 2005 v podcastu Šmíca z voleje na serveru Sport.cz.

Šmíca z voleje - Vladimír Šmicer Video: Sport.cz

Článek

V novém díle se ale především věnuje vystoupením českých klubů v úvodních zápasech 3. předkola Ligy mistrů (Sparta, Slavia), Evropské ligy (Plzeň) a Konferenční ligy (Ostrava, Mladá Boleslav). Potěšila ho mocně „jeho“ Slavia, která v Edenu porazila 3:1 belgického vicemistra Union. Na vítězství se podílela dvěma góly letní akvizice z Plzně, útočník Tomáš Chorý. Kontroverzní postavu ale i tak někteří fanoušci Slavie stále nepřijali.

„Je možné, že některé fanoušky nezíská na svoji stranu nikdy. Aby skákali, když dá gól. Budou ale skákat, pokud Slavia vyhraje, což může být paradox. Někteří lidé jdou do extrému. Přece když vidím, že hráč nechá pro Slavii na hřišti všechno, zatleskám mu. Chorého výkon byl za mě na deset z deseti,“ tvrdí Šmicer.

Podle něj ale není zdaleka hotovo. Obavy v něm vzbuzují rozdílné výkony sešívaných ve venkovních zápasech. Není to první sezona, kdy s tím má Slavia problém. I když jede do Belgie s dvoubrankovým náskokem, budu v napětí,“ přiznává červeno-bílá ikona.

Mnohem hůř vstoupila do 3. předkola Ligy mistrů pražská Sparta, doma uhrála s rumunským mistrem FCSB remízu (1:1). „Zatím to není ze strany Sparty ono, ještě se hráči nedostali do správného varu. Ale v odvetě už musejí. Pokud ji zvládnou v mistrovské formě, půjdou dál,“ myslí si Šmicer.

„V důležitých utkáních, jako jsou derby se Slavií nebo právě zápasy v pohárech, ale čekám daleko víc od Kuchty. Zahrál snad jedině proti Galatasarayi. Spekuluje se, že má odejít, nevím, v jakém je rozpoložení. Cítil jsem ale z jeho výkonu frustraci. Olatunji je teď o třídu jinde,“ dodává Šmicer.

Podle něj ublížila Qazimu Lacimu kapitánská páska. Albánský záložník zaskakoval v této roli za zraněného Filipa Panáka, ale nebyl to on. „Laci dostal pásku a začal si hrát na Brazilce. Střílel levačkou z pětadvaceti metrů. Asi z přemíry snahy, chtěl jít příkladem. Kapitánská páska je po odchodu Ládi Krejčího horký brambor, hráči si ji předávají,“ podotýká vicemistr Evropy z roku 1996.

Šmicer byl prý unesen nádhernou trefou teprve 16letého plzeňského talentu Jiřího Panoše, který proti ukrajinskému Kryvbasu vymetl šibenici. „Krásná rána, snad z dvaceti metrů. V šestnácti bych z takové dálky ani nedokopl do brány. Byl jsem rád, když jsem střílel placírkou z penalty,“ směje se Šmicer. „Ten gól ukazuje, že má Panoš sebevědomí. Neschovával se za nikoho, věřil si, prásknul to na bránu,“ doplňuje bývalý reprezentant.

Související témata: